Negentien Russen onder neutrale vlag naar WK (2)

24 juli 2017

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Rusland wil negentien atleten afvaardigen naar de WK in Londen. Zij zouden onder neutrale vlag aan de mondiale titelstrijd in de hoofdstad van Engeland moeten deelnemen.

De Russische bond is nog altijd geschorst vanwege het grootschalige dopingschandaal in het land en daarom kunnen atleten niet onder Russische vlag meedoen aan internationale evenementen. Zo ontbraken ze vorig jaar op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro.

Volgens verschillende Russische media geeft de internationale atletiekfederatie IAAF toestemming aan de bewuste negentien atleten. De IAAF gaf donderdag al groen licht aan acht Russen. Vier van hen hebben zich gekwalificeerd voor de komende WK in Londen. Het zijn hoogspringers Ilja Ivanjoek en Daniil Lisenko en kogelslingeraars Sergej Litvinov en Valeri Pronkin. Onder de negentien atleten zouden zich ook wereldtoppers als hoogspringster Maria Lasitskene en hordenloper Serge Shoebenkov bevinden.

De Russen komen wel in aanmerking om onder neutrale vlag mee te doen aan internationale toernooien als ze kunnen aantonen dat ze de afgelopen jaren regelmatig op doping zijn getest in een land met een erkend antidopingprogramma.

De speciale commissie van de IAAF, die de atleten individueel beoordeelt, heeft in totaal dit jaar 41 atleten groen licht gegeven. Zij zijn door de strenge dopingkeuring gekomen. Meer dan honderd atleten kwamen niet door die keuring en hun verzoeken om weer te mogen deelnemen aan internationale wedstrijden zijn afgewezen. Het Nederlandse bestuurslid Sylvia Barlag heeft zitting in de zogeheten herzieningscommissie.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017