Froome zuinig naar vierde Tourzege

23 juli 2017

PARIJS (ANP) - Voor de vierde keer mocht Chris Froome op de Champs-Élysées de gele trui in ontvangst nemen. Voor het eerst deed de 32-jarige Brit van Team Sky dat zonder een ritzege achter zijn naam. De ploeg met veruit het grootste budget had de Tour de France vrijwel van start tot finish onder controle, op een aanvalletje van de Italiaan Fabio Aru na. Even gloorde er hoop op wat spanning toen de Italiaan in de Pyreneeën het geel overnam, maar Aru kwam simpelweg tekort in het hooggebergte waar met name Mikel Landa zich een ijzersterkte luitenant van kopman Froome toonde. De Spanjaard miste op een haar na het podium, waar de Colombiaan Rigoberto Urán (tweede) en de Fransman Romain Bardet (derde) in de schaduw van Froome stonden. Zo was het feitelijk de hele Tour.

,,Dit was mijn spannendste Tour'', vertelde Froome zaterdag. Cijfermatig heeft hij gelijk, maar de vooraf verwacht strijd met de uitdagers Richie Porte, Nairo Quintana en Alberto Contador bleef uit. De een viel, de ander had de Giro in de benen, bij Contador is het beste er wel af.

Froome hoorde zaterdag in het Stade Vélodrome van Marseille wat boegeroep toen hij van start ging voor de tijdrit, die aan het laatste restje onzekerheid een einde maakte. Maar de bejegening van het Franse publiek was minder vijandig dan eerdere jaren waarin zelfs met bekers urine naar hem was gegooid. Ook bleven dopingsuggesties uit, hoewel Sky afgelopen winter door een Brits parlementair onderzoek onder vuur kwam te liggen. Maar Froome bleef Mister Nice Guy, sprak zelfs een aardig mondje Frans en reed zuinig naar de zege. ,,De ploeg en de tijdritten hebben het verschil gemaakt'', oordeelde teambaas Dave Brailsford.

Froome lijkt nog lang niet verzadigd. Volgend jaar kan hij zich scharen tussen de recordwinnaars Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault en Miguel Indurain. ,,Ik word ouder, het wordt niet makkelijker'', klonk het bescheiden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017