Russische skeletonners geschorst na doping (2)

22 november 2017

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité heeft opnieuw vier Russische wintersporters geschorst wegens doping. Het gaat om vier skeletonners, onder wie Aleksandr Tretiakov, de winnaar van goud op de Spelen van Sotsji. Ook Elena Nikitina, die brons won op de Spelen van 2014 en haar collega's Maria Orlova en Olga Potilitsina zijn geschorst. De vier zijn nooit meer welkom op de Olympische Spelen en Tretiakov en Nikitina moeten daarnaast hun medailles inleveren.

Een disciplinaire commissie van het IOC is alle urinemonsters van Russische deelnemers aan de Winterspelen van Sotsji opnieuw aan het onderzoeken, nadat het antidopingbureau WADA had geconcludeerd dat Rusland op grote schaal had gefraudeerd. De urinestalen worden onderzocht op dopingsporen en daarnaast wordt gekeken of er met de flesjes is geknoeid.

Het schandaal in Sotsji kwam aan het licht doordat directeur Grigori Rodsjenkov van het dopinglab bekende dat tientallen Russische atleten, onder wie vijftien medaillewinnaars, doping kregen. Agenten van de Russische geheime dienst fungeerden als koerier die de besmette urinestalen via een gat in de muur omwisselden voor stalen met eerder afgenomen schone urine van de sporters.

In Sotsji won Rusland het landenklassement met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons. Twee weken geleden schorste het IOC al vier Russische langlaufers levenslang voor de Spelen. Twee andere Russische langlaufers, onder wie gouden medaillewinnaar Aleksander Legkov, waren al eerder gestraft.

Het IOC neemt begin december een besluit over deelname van Rusland aan de Winterspelen in februari in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017