IOC laat Rusland niet met rust

24 november 2017

LAUSANNE (ANP) - De kans dat Rusland met een grote ploeg mag deelnemen aan de Olympische Spelen in februari in Zuid-Korea wordt steeds kleiner. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) schorste vrijdag opnieuw vier Russische wintersporters voor het leven wegens overtreding van het dopingreglement tijdens de Winterspelen van Sotsji 2014.

De teller voor levenslange uitsluitingen van Russische wintersporters door het IOC staat deze maand op veertien. Eerder deed het IOC zes skilopers en vier skeletonners voor altijd in de ban. De veertien bestrafte Russen zijn nooit meer welkom op de Olympische Spelen. Het einde van deze sanctiereeks lijkt nog niet in zicht. In totaal zou het om 28 Russische strafzaken gaan.

Een speciale commissie van het IOC heeft opnieuw onderzoek verricht naar alle urinemonsters van Russische deelnemers aan de Winterspelen van Sotsji. Daartoe werd besloten nadat het antidopingbureau WADA had geconcludeerd dat Rusland op grote schaal had gefraudeerd. De urinestalen zijn onderzocht op dopingsporen en daarnaast is er bekeken of er met de monsters is geknoeid.

Het IOC zette vrijdag de schaatsers Olga Fatkoelina en Alexander Roemjantsev en de bobsleeërs Alexander Zoebkov en Olga Stoelneva buitenspel. Zoebkov won in 2014 twee keer olympisch goud voor eigen publiek. Fatkoelina veroverde zilver op de 500 meter. Margot Boer, inmiddels gestopt, pakte brons op die afstand. Alle resultaten in Sotsji van de bestrafte Russen zijn geschrapt. Of Boer nu op zilver kan rekenen, is nog niet bekend.

In Sotsji won het gastland het landenklassement met 13 keer goud, 11 keer zilver en 9 keer brons. Inmiddels staat Rusland door de dopingstraffen nog maar op 9 keer goud, achter Canada en Noorwegen.

Het IOC is van plan begin december een besluit te nemen over de Russische deelname aan Pyeongchang 2018.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017