'Dopingzaak dreigt in Russisch voetbal' (2)

26 november 2017

LONDEN (ANP/RTR) - Enkele dagen voordat in Moskou wordt geloot voor het WK dreigt het Russische voetbal opgeschrikt te worden door een dopingzaak. De Engelse krant Mail on Sunday meldt zondag dat de Russische klokkenluider Grigori Rodsjenkov bewijs gaat leveren van dopinggebruik door tal van Russische voetballers. Die informatie zou komen van diens advocaat Jim Walden.

Rodsjenkov, de voormalige baas van het Russische dopinglaboratorium, bracht het dopingschandaal rond de Winterspelen van Sotsji aan het licht. Hij bekende dat tientallen Russische atleten doping kregen. Daarbij hadden agenten van de Russische geheime dienst een actieve rol. Sindsdien is hij ondergedoken in de Verenigde Staten. ,,Mijn telefoon staat aan en ik houd mijn e-mails in de gaten'', zei Walden tegen de Mail on Sunday. Rodsjenkov zou bewijzen hebben van de betrokkenheid van voormalig minister Vitali Moetko bij dopingpraktijken. Hij is ook voorzitter van het organisatiecomité van het WK voetbal.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist waarschijnlijk op 5 december of Russische atleten welkom zijn bij de Winterspelen in Pyeongchang. Moetko heeft altijd ontkend dat de Russische staat iets met doping te maken heeft en ontving daarin steun van de wereldvoetbalbond FIFA en diens voorzitter Gianni Infantino. Walden liet weten dat er nog geen contact is geweest tussen hem en de FIFA.

Geruchten over doping in het Russische voetbal doken afgelopen zomer al op tijdens de Confederations Cup. Het zou gaan om spelers die actief waren op het WK van 2014. ,,Er is geen door de staat gestuurd dopingprogramma'', hield Moetko destijds vol. Hij suggereerde dat er sprake was van een mediahetze tegen zijn land. Vrijdag wordt er in het Kremlin geloot voor het WK.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017