Brons voor Leenstra op 1000 meter (2)

2 december 2017

N i e u w bericht, meer informatie

CALGARY (ANP) - Schaatsster Marrit Leenstra heeft in Calgary haar eerste wereldbekermedaille in dit olympische seizoen veroverd. De 28-jarige Friezin eindigde als derde op de 1000 meter in een tijd van 1.13,72. Dat was voor haar een persoonlijk record. Wereldkampioene Heather Bergsma uit de Verenigde Staten won goud met een tijd van 1.13,37. Het zilver ging naar de Russin Jekaterina Sjikhova (1.13,70).

Lotte van Beek belandde op de dertiende plek met 1.15,05. Sanneke de Neeling reed de veertiende tijd (1.15,31).

De Japanse favoriete Nao Kodaira kwam in de laatste rit tegen Leenstra hard ten val. Ze had de eerste twee wereldbekers op de 1000 meter in Heerenveen en Stavanger op haar naam geschreven.

Nederlands kampioene Jorien ter Mors eindigde tijdens de eerste wereldbeker in Heerenveen als derde. De driedaagse daarna in Noorwegen moest ze afzeggen wegens een rugblessure. De wereldbekers in Calgary en volgend weekeinde in Salt Lake City zou de Twentse schaatsster sowieso al overslaan. Ze wil zich in de aanloop naar het allesbepalende olympisch kwalificatietoernooi eind deze maand in Thialf niet forceren.

De Russin Olga Fatkoelina eindigde op de vijfde plaats in 1.13,90. Het Internationaal Olympisch Comité schorste de 27-jarige schaatsster ruim een week geleden voor het leven wegens overtreding van het dopingreglement bij de Winterspelen van Sotsji 2014. Ze moest haar zilveren plak op de 500 meter inleveren. In afwachting van een definitieve uitspraak van het bestuur van de internationale schaatsunie ISU mag Fatkoelina vooralsnog deelnemen aan wedstrijden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017