Medvedeva moet goed woordje doen voor Russen (2)

4 december 2017

N i e u w bericht, meer informatie

LAUSANNE (ANP/DPA) - In de hoop op mededogen van het Internationaal Olympisch Comité, schuift het olympisch comité van Rusland nu Evgenia Medvedeva naar voren. De achttienjarige kunstrijdster, die in maart de wereldtitel veroverde, geldt als favoriete voor olympisch goud. Medvedeva gaat bij het IOC een goed woordje doen voor alle Russische sporters.

Vanwege het dopingschandaal bij de vorige Winterspelen in Sotsji dreigt het IOC nu alle Russische sporters in februari te weren van het komende evenement in Pyeongchang. Dinsdag is een laatste bijeenkomst in Lausanne, waarna het besluit vermoedelijk naar buiten wordt gebracht.

,,Er is nauwelijks ruimte om te manoeuvreren'', zegt vicepremier en voormalig sportminister Vitali Moetko. Hij houdt rekening met twee scenario's: uitsluiting van de Russische sporters of meedoen aan de Spelen onder neutrale vlag. In het tweede geval hebben Russische sportfunctionarissen al met een boycot gedreigd. Het IOC heeft vanwege manipulatie bij de Spelen van 2014 al meer dan twintig Russische sporters voor het leven geschorst.

Mocht het IOC dinsdag besluiten de Russische sporters te weren van de Winterspelen, zal Rusland niet overgaan tot een algehele boycot van het evenement, zei een woordvoerder van het Kremlin maandag.

Sporters uit andere landen laten zich in aanloop naar de beslissing van het IOC ook steeds meer horen. Wat de Tsjechische biatlete Gabriela Koukalova betreft, is het duidelijk. ,,De macht van de politiek en oneerlijke uitslagen mogen in de sport niet winnen. We zijn in de 21e eeuw, kom op zeg'', aldus de tweevoudig winnares van olympisch zilver.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017