IOC: alleen schone Russen onder neutrale vlag (3)

5 december 2017

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

LAUSANNE (ANP) - Het IOC heeft het Russisch Olympisch Comité met onmiddellijke ingang geschorst vanwege het dopingschandaal bij onder meer de Winterspelen van Sotsji 2014. Onder strikte voorwaarden mogen 'schoon' verklaarde Russische sporters onder de olympische vlag in februari nog wel deelnemen aan de Winterspelen van Pyeongchang 2018.

De Russische deelnemers zullen, individueel of in teamverband, onder de naam 'Olympisch atleet van Rusland' (afgekort: OAR) in Zuid-Korea in actie komen. Zij zullen daarbij een tenue dragen met deze naam erop en onder neutrale vlag uitkomen. Bij een medailleceremonie zal de olympische hymne ten gehore worden gebracht.

Geen enkele official van het Russische ministerie van Sportzaken is bij Pyeongchang 2018 welkom. Vicepremier Vitali Moetko, de ex-minister van sport, en zijn voormalige plaatsvervanger Joeri Nagornych zijn levenslang geschorst voor welke rol dan ook bij Olympische Spelen.

Dmitri Tsjernysjenko, de voormalige baas van het organisatiecomité bij Sotsji 2014, moet zijn functie in de coördinatiecommissie voor Peking 2022 opgeven.

Alexander Zjoekov, de voorzitter van het Russisch Olympisch Comité (ROC), is als IOC-lid geschorst. Het ROC dient alle door het IOC gemaakte kosten te vergoeden die met het diepgravende onderzoek naar de door de Russische staat georganiseerde en ondersteunde dopingpraktijken waren gemoeid. Tevens dient het ROC een bedrag van 15 miljoen dollar te investeren in de oprichting van een onafhankelijk dopinglaboratorium.

Het IOC is bereid om de schorsing van het ROC geheel of gedeeltelijk op te heffen vanaf het begin van de slotceremonie van de Winterspelen in Zuid-Korea. In dat geval dienen de Russen al deze beslissingen te respecteren en de consequenties daarvan te aanvaarden.

Het IOC maakte de sancties tegen Rusland in Lausanne bekend na een dag van beraadslagingen. Het pakket aan maatregelen volgt op een reeks van levenslange schorsingen van Russische wintersporters die na het hertesten van de urinestalen van Sotsji 2014 alsnog werden betrapt op bedrog en/of verboden middelen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017