Armstrong treft schikking van 5 miljoen (2)

19 april 2018

NEW YORK (ANP) - Oud-wielrenner Lance Armstrong heeft een rechtszaak van de Amerikaanse regering afgekocht met een schikking van 5 miljoen dollar (ruim 4 miljoen euro). Het akkoord tussen beide partijen werd donderdag bereikt na een slepende procedure. Daarin eiste de Amerikaanse overheid een schadeloosstelling van 100 miljoen dollar. De regering wilde het geld terug dat Armstrong ontving van zijn toenmalige ploeg US Postal, een met belastinggeld gefinancierd bedrijf.

Armstrong bekende begin 2013 op televisie bij Oprah Winfrey dat hij op grote schaal doping had gebruikt in zijn wielercarrière. Hij is levenslang geschorst en moest onder meer zijn zeven Tourzeges inleveren.

De Amerikaanse overheid sloot zich aan bij de rechtszaak die Armstrongs voormalige ploegmaat Floyd Landis al in 2010 aanspande. Landis raakte door doping zijn Tourzege van 2006 kwijt en wees Armstrong aan als de kwade genius. Het duurde echter jaren voordat de Texaan bekende.

Armstrong (46) heeft eveneens ingestemd met het betalen van een bedrag van 1,65 miljoen dollar aan Landis om diens juridische kosten te vergoeden. Hij zette onlangs zijn huis in Austin te koop voor 7,5 miljoen dollar. De gevallen wielerheld reageerde opgelucht op de juridische overeenkomst.

,,Ik ben blij dat deze zaak is opgelost en dat ik verder kan gaan met mijn leven'', liet hij weten in een verklaring. ,,Ik verheug me op de vele geweldige dingen in mijn leven: mijn vijf kinderen, mijn vrouw, mijn podcast, enkele spannende schrijf- en filmprojecten, mijn werk als een overlevende van kanker en mijn passie voor sport en competitie. Er is veel om naar uit te kijken.''

Armstrong blijft van mening dat de rechtszaak tegen hem ,,ongegrond en oneerlijk'' was. ,,Niettemin heb ik sinds 2013 geprobeerd de volledige verantwoordelijkheid voor mijn fouten op me te nemen en waar mogelijk te compenseren.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018