Pechstein krijgt geen gelijk bij Europees hof (2)

2 oktober 2018

STRAATSBURG (ANP) - De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft wederom geen gelijk gekregen in haar slepende juridische gevecht tegen de internationale schaatsunie ISU. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft bepaald dat het internationale sporttribunaal CAS wel onafhankelijk en onpartijdig oordeelde. De inmiddels 46-jarige Duitse verloor in 2009 een beroepszaak bij het CAS tegen een dopingschorsing.

In dat jaar werd Pechstein voor twee jaar geschorst vanwege afwijkende bloedwaarden. Dat was het begin van een lange juridische strijd. Volgens de vijfvoudig olympisch kampioene zijn haar schommelende bloedwaarden erfelijk bepaald en heeft dat niets met doping te maken.

Pechstein eist een schadevergoeding van meer dan 5 miljoen euro van de ISU. Ze krijgt in haar juridische weg langs tal van rechtbanken steun van FIFPro, de internationale vakbond van profvoetballers. De FIFPro betaalt zelfs de juridische kosten van de schaatsster, omdat de spelersvakbond de macht van het CAS veel te groot vindt. Ook zouden de rechters, gekozen door de sportbonden, partijdig zijn.

De rechters in Straatsburg gingen hier niet in mee. Wel oordelen zij dat Pechstein recht heeft op een schadevergoeding van 8000 euro omdat haar zitting bij het CAS niet openbaar was. Op dat punt zou haar recht op een eerlijke rechtsgang geschonden zijn, aldus het Hof.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018