CAS schorst ex-ploegleider Bruyneel levenslang (2)

24 oktober 2018

LAUSANNE (ANP/BELGA) - Het Internationaal Sporttribunaal CAS heeft de Belgische ex-ploegleider Johan Bruyneel een levenslange schorsing opgelegd wegens zijn aandeel in de omvangrijke dopingzaak rond zijn vroegere kopman Lance Armstrong. Dat meldde de voormalige wielrenner zelf via de sociale media.

Het mondiale antidopingbureau WADA was bij het CAS in beroep gegaan tegen de schorsing van tien jaar die Bruyneel (54) in april 2014 kreeg van de Amerikaanse arbitragecommissie. Die straf zou in juni 2020 voorbij zijn.

Bruyneel werd in augustus in de Verenigde Staten al veroordeeld tot het terugbetalen van 1,2 miljoen dollar (circa 1 miljoen euro) aan de Amerikaanse overheid. In zijn periode als manager van wielerploeg US Postal, met Armstrong als leider, zou de Belg zich onrechtmatig hebben verrijkt met belastinggeld.

Die uitspraak was een uitvloeisel van een rechtszaak die Floyd Landis, ex-renner bij US Postal en klokkenluider in de dopingaffaire-Armstrong, in 2010 begon. Drie jaar later, toen Armstrong zijn dopinggebruik had toegegeven bij Oprah Winfrey, sloot de Amerikaanse overheid zich aan bij die zaak. De gevallen wielerheld, die zijn zeven Tourzeges kwijtraakte en levenslang werd geschorst, ging in april akkoord met de terugbetaling van bijna 7 miljoen dollar.

Bruyneel geeft nu in een open brief toe dat er in het verleden veel fouten zijn gemaakt. ,,Er zijn veel dingen waarvan ik wens dat ik ze anders zou hebben gedaan. Bepaalde acties betreur ik ten zeerste. Maar ik blijf volhouden dat de Amerikaanse dopingautoriteit Usada geen juridische zeggenschap over mij heeft. Ik ben een Belgisch staatsburger, die in Spanje woont. Usada had nooit een zaak tegen mij mogen beginnen. Dat neemt niet weg dat het nog steeds mijn doel is om een bijdrage te leveren aan de groei en de bloei van mijn sport.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018