Russische biatleten verhoord in Oostenrijk (2)

13 december 2018 10:15:01

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 2e alinea

HOCHFILZEN (ANP) - Kort voor de wereldbekerwedstrijden in Hochfilzen heeft de Oostenrijkse politie heel wat Russische biatleten verhoord over mogelijk dopinggebruik. Dat zou gebeurd zijn bij de WK van vorig jaar op dezelfde locatie. De Russische mannenploeg won daar goud op de 4x7,5 kilometer, de gemengde estafetteploeg pakte brons.

De Oostenrijkse politie viel woensdagavond het complex binnen waar de biatleten uit Rusland deze week verblijven. Tien leden van de equipe, waaronder atleten, coaches en doktoren, werden verhoord. ,,De vragen hadden betrekking op mogelijke schending van de dopingregels tijdens de WK van 2017 in Hochfilzen'', meldde de nationale biatlonbond in een verklaring. De bond heeft de hulp ingeschakeld van de Russische ambassade in Oostenrijk. De Russen benadrukken dat ze 'gewoon' mogen meedoen aan de wereldbeker in Hochfilzen. Niemand werd opgepakt.

De Oostenrijkse politie viel in april al het hoofdkantoor van de internationale biatlonbond IBU in Salzburg binnen, in het kader van een onderzoek naar mogelijke verdoezeling van positieve dopingtesten. De IBU kreeg veel kritiek vanwege de lakse aanpak van dopingpraktijken. De affaire leidde tot het vertrek van voorzitter Anders Besseberg, die sinds 1993 de baas was van de IBU.

Volgens Grigori Rodsjenkov, de Russische klokkenluider van het omvangrijke dopingschandaal binnen zijn land, hielp de IBU in aanloop naar de Winterspelen van 2014 in Sotsji bij het verdoezelen van positieve dopingtesten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2018