Schaatsploeg Jumbo-Visma wil haaranalyses (2)

4 april 2019 20:39:02

N i e u w bericht, meer informatie na derde alinea

AMSTERDAM (ANP) - Schaatsploeg Jumbo-Visma wil talenten die in aanmerking komen voor een contract onderwerpen aan haaranalyses. Dat zegt teamarts Gee van Enst bij Nieuwsuur. De ploeg van coach Jac Orie controleert de schaatsers al enige tijd op bloedwaardes. Met de haartesten wil de ploeg er zeker van zijn dat een nieuwkomer bijvoorbeeld niet onnodig Thyrax heeft gebruikt, een middel voor mensen met schildklierproblemen dat ook prestatiebevorderend zou zijn.

,,We kijken of we met haaranalyse terug kunnen gaan in de geschiedenis van de persoon. Of een schaatser dingen heeft gebruikt, waarvan hij zegt dat hij ze niet heeft gebruikt'', zegt Van Enst, die sowieso het gebruik van het niet verboden Thyrax, populair bij Nederlandse schaatsers, niet meer accepteert. ,,Als je Thyrax gebruikt, dan kom je niet in onze ploeg. Ook al gebruik je het terecht. Sinds een jaar bevragen wij schaatsers daarop.''

Afgelopen najaar zei Cees-Rein van den Hoogenband, chef-arts van TeamNL, al in Nieuwsuur dat het medicijngebruik in het Nederlandse schaatsen is doorgeschoten. Dat gebeurde nadat de schaatsbond KNSB topschaatsers per brief al had gewaarschuwd.

De Nederlandse schaatsbond KNSB laat in een reactie weten dat het alle controles sinds 2006 heeft ondergebracht bij de Dopingautoriteit. Van de duizenden controles die sindsdien 2006 zijn gehouden, waren er voor zo ver bekend twee positief. Afgelopen zomer heeft de KNSB schaatsers per brief gewaarschuwd voor het gebruik van bepaalde medicijnen zonder duidelijke medische noodzaak. Aanleiding voor die brief was een signaal uit medische hoek, dat bepaalde medicijnen opvallend vaak werden gebruikt.

De KNSB is tegen onnodig gebruik van medicijnen omdat dat dit mogelijk de gezondheid van sporters kan schaden. De bond staat dan ook positief tegenover een verantwoord actief beleid om het gebruik van medicijnen zonder medische noodzaak tegen te gaan. Als een sporter medicijnen nodig heeft om in het dagelijks leven normaal te kunnen functioneren, dan mag dat volgens de KNSB geen belemmering vormen om aan topsport te doen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019