Offensief tegen doping in topmarathons (2)

2 april 2019 16:30:16

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea

ZÜRICH (ANP/RTR) - De organisatoren van zes mondiale topmarathons zijn een offensief begonnen tegen doping. De zogenoemde firma 'The Abbott World Marathon Majors' steekt daarbij tonnen in een ,,intelligent'' anti-dopingprogramma. Daarin worden onder meer de controles buiten de wedstrijden om vervangen door een verfijnd monitoringssysteem voor individuele atleten uit een reeds bestaande testgroep van 150 hardlopers uit de hoogste divisie.

Volgens de directie van de Abbott Majors is het de hoogste tijd voor nieuwe initiatieven tegen het gebruik van verboden middelen, vooral in marathons. Door de lucratieve premies die tegenwoordig in de wegatletiek te verdienen zijn, wordt het risico op bedriegers steeds groter.

,,Hardlopen is een fantastische sport en eerlijke resultaten zijn daarin van vitaal belang'', zei directeur Tim Hadzima namens de marathons van Boston, New York, Chicago, Tokio, Londen en Berlijn.

De winnaars van de marathon in Boston ontvingen vorig jaar 150.000 dollar (circa 135.000 euro). New York keerde 100.000 dollar aan de nummers één (mannen en vrouwen) uit. ,,In onze zes marathons is het meest te verdienen. Daardoor is het risico op doping hoog'', betoogde Hadzima.

Het nieuwe anti-dopingprogramma wordt in samenwerking met de integriteitseenheid (AIU) van de internationale atletiekfederatie (IAAF) uitgevoerd. De AIU werd in 2017 opgezet om de strijd tegen doping en corruptie in de atletiek te intensiveren en het vertrouwen bij de atleten zelf en de fans te herstellen.

In het nieuwe controlesysteem worden de atleten ingedeeld in drie categorieën: hoog, gemiddeld en laag risico. Dat gebeurt op basis van een analyse van onder meer hun prestaties, profiel, trainings- en wedstrijdprogramma en verblijfplaatsen. Daar vloeit dan een individueel testschema uit.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2019