Veldrijdster Betsema positief door vervuild supplement (2)

21 januari 2020 15:03:15

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

WAASMUNSTER (ANP) - Een vervuild voedingssupplement is de oorzaak van de positieve dopingtest van veldrijdster Denise Betsema. Dat vertelde de renster uit Texel een dag nadat ze van de internationale wielrenunie UCI te horen had gekregen dat ze na een dopingschorsing van een half jaar weer in veldritten mag uitkomen. Betsema werd een jaar geleden positief bevonden op het gebruik van anabole steroïden. Ze zal zaterdag starten in de Kasteelcross in het Belgische Zonnebeke.

Betsema was in de winter van 2018-2019 goed voor liefst vijftien overwinningen. In april bleek dat ze bij wedstrijden in Hoogerheide (januari 2019) en Middelkerke (februari) positief was getest. Een publieke sanctie bleef uit. Pas deze week bleek dat de UCI haar een voorlopige schorsing had opgelegd van zes maanden. Die liep van april tot oktober. De straf was laag omdat de UCI gelooft dat Betsema niet moedwillig doping heeft gebruikt. Zelf heeft de renster van Pauwels Sauzen - Bingoal haar onschuld altijd volgehouden.

"Sporters blijven volgens de regels altijd zelf verantwoordelijk voor wat er in hun lichaam komt, maar ik heb nooit bewust doping genomen. Dat bevestigt de UCI ook", citeert de Belgische zender Sporza de renster die donderdag 27 jaar wordt. "Mijn hele wereld is vorig jaar ingestort. Ik heb me maandenlang heel machteloos en verdrietig gevoeld. Hopelijk is dit een leerzame les voor mijn collega-sporters. Deze nachtmerrie wens ik niemand toe."

Volgens Betsema heeft ze bij een Belgische apotheek een volgens de regels toegestaan product gekregen, dat achteraf vervuild bleek. Nadat ze positief was bevonden meed Betsema de publiciteit, terwijl het ook vanuit de UCI stil bleef. Pas vrijdag hoorde ze dat haar schorsing was ingegaan en alweer verlopen en dat een deel van haar resultaten wordt geschrapt. "Ik vraag me af waarom het allemaal niet sneller is gegaan, maar ben vooral blij dat ik nu weer mag fietsen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020