Nieuwe hardloopschoen Nike voldoet aan regels World Athletics (2)

6 februari 2020 18:48:53

N i e u w bericht, meer informatie na derde alinea

LONDEN (ANP/RTR) - Het Amerikaanse sportmerk Nike brengt binnenkort een hardloopschoen op de markt die voldoet aan de eisen die de mondiale atletiekfederatie World Athletics vorige week heeft gesteld. De zogenoemde Air Zoom Alphafly Next% heeft een zool van 39,5 millimeter dik en één carbonplaat over de hele lengte van de schoen.

De Keniaanse wereldrecordhouder Eliud Kipchoge zal de schoen vermoedelijk dragen tijdens de marathon van Londen in april en mogelijk ook in de olympische marathon van Tokio.

World Athletics is met strikte regels gekomen omdat sommige hightech-hardloopschoenen mogelijk oneerlijk prestatievoordeel zouden geven. De bond deed zelfs voor het eerst een schoen in de ban en dat is de Nike Vaporfly waarop Kipchoge vorig najaar als eerste mens de marathon onder de 2 uur heeft gelopen. In die schoen waren meerdere carbonplaten in de zool verwerkt.

Nike introduceerde het eerste model van de Vaporfly in 2016. Het bleek een wonderschoen, waarop menig atleet persoonlijke records liep. De meeste marathons van de afgelopen jaren zijn ook gewonnen op een model van de Vaporfly waarin één carbonplaat is verwerkt. Om die reden heeft World Athletics de schoen legaal verklaard.

Nike-topman John Donahoe zei bij de lancering van het nieuwste model dat er geen sprake is van 'technische doping'. "We maken gebruik van materialen die we altijd hebben gebruikt, maar brengen ze op een innovatieve manier samen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020