Schoeman wijt positieve test aan vervuild supplement

8 februari 2020 12:24:51

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse zwemmer Roland Schoeman wijt zijn positieve dopingtest aan vervuilde supplementen. De 39-jarige zwemmer, die een schorsing van een jaar kreeg opgelegd door de internationale zwembond FINA, hoopt nog steeds te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen van Tokio deze zomer.

"In mei vorig jaar heb ik verschillende supplementen gebruikt, allemaal met zorg geselecteerd, om iedere kans op een verkeerde dosis of verkeerde stof te vermijden", zei hij in een verklaring na de positieve test op het supplement GW501516 op 18 mei. "Ik heb negatief getest op iedere vervuiling in de twee testen voor mei 2019 en in de twee testen meteen erna. Ik zou nooit bewust een verboden middel nemen en zeker niet een middel dat de kans op kanker, hartfalen en beroertes vergroot."

Schoeman won in Athene 2004 goud met de estafette op de 4x100 meter. Individueel behaalde hij nog een zilveren en bronzen medaille in de Griekse hoofdstad. Aangezien de 39-jarige zwemmer al voorwaardelijk was gestraft, is de schorsing op 17 mei van dit jaar afgelopen. "Het blijft mijn ambitie om waar mogelijk deel te nemen aan de Olympische Spelen dit jaar", zei hij.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020