Zwemmer Sun Yang vecht schorsing aan bij rechter

5 mei 2020 09:05:22

LAUSANNE (ANP) - De Chinese zwemmer Sun Yang heeft beroep aangetekend bij een Zwitserse rechtbank tegen de schorsing van acht jaar die het sporttribunaal CAS hem heeft opgelegd wegens doping. De drievoudig olympisch kampioen kreeg die straf nadat wereldantidopingbureau WADA in beroep was gegaan tegen het besluit van zwembond FINA de Chinees vrij te spreken wegens procedurefouten.

Sun had in 2018 geweigerd mee te werken aan een dopingcontrole omdat naar zijn zeggen de controleurs zich niet konden identificeren. Daarbij zouden leden van zijn begeleidingsstaf zelfs bloedstalen met een hamer hebben vernietigd. In 2014 was hij al eens drie maanden geschorst wegens overtreding van de dopingregels.

Sun liet kort na de uitspraak in februari al weten een gang naar de rechter te zullen maken. De 28-jarige zwemmer is regerend wereld- en olympisch kampioen op de 200 meter vrije slag. Op de Spelen van Londen 2012 pakte hij tweemaal goud. Bij zijn optreden op de WK van 2019, toen de beroepszaak van het WADA liep, werd hij door tal van collega's genegeerd, ook op het podium waar hij twee keer het goud mocht ophalen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2020