Workshops doping voor coaches in het najaar

8 juni 2011

Op 10 september wordt er voor coaches op niveau 3 en op 1 oktober voor coaches op niveau 4 een workshop over doping gegeven. Deze workshops worden door de Atletiekunie georganiseerd in samenwerking met de Academie voor Sportkader en de Dopingautoriteit, maar zijn voor coaches van alle sportbonden toegankelijk.

Coach is belangrijke informatiebron voor sporters

Vaak wordt er bij doping alleen aan de topsporters gedacht. Maar ook coaches kunnen in aanraking komen met doping en de dopingregels. Van alle personen die zich bezighouden met de begeleiding van talentvolle sporters staat de coach het dichtst bij hen. Voor jonge sporters is hij of zij zelfs de belangrijkste adviseur en informatiebron.

Alle coaches moeten iets van doping weten

Daarom is het belangrijk dat juist coaches van talenten goed op de hoogte zijn van de dopingregels en hun sporters hier goed op voorbereiden. Immers een sporter zal met vragen doorgaans eerst advies inwinnen bij zijn of haar coach. Daarnaast dienen coaches zich bewust te zijn van hun invloed op sporters, want als coach heb je een voorbeeldfunctie voor je sporters. Daarvoor is het nodig dat je als coach ook zelf goed op de hoogte bent van de huidige dopingregels en procedures waarmee de sporters, die jij begeleidt, in aanraking kunnen komen.

Doping is dichterbij dan je denkt

Als coach geniet je ervan als je sporters veel plezier hebben in de sport en er ook nog goed in zijn. Zo goed zelfs, dat een of zelfs een aantal van hen al op jonge leeftijd meedoet aan Nationale Kampioenschappen, geselecteerd is voor Jong Oranje of al meedoet met internationale wedstrijden. En voor je het weet komt één van je sporters in aanmerking voor zijn of haar eerste dopingcontrole. Dit kan voor de sporter als indrukwekkend en spannend worden ervaren. Er komt veel op zo’n sporter af en dan is het nodig dat de sporter weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Zijn de medicijnen of de supplementen die hij of zij gebruikt dopingvrij? Zijn eventuele noodzakelijk  dispensaties geregeld en nog steeds geldig? 

Goed voorbereid is een goed begin

In de workshop Doping leer je aan de hand van casussen uit de praktijk hoe je de sporter het beste kan voorbereiden om zijn/haar verantwoordelijkheid te nemen voor het opvolgen van de dopingregels. Verder leer je hoe om te gaan met verdenking van gebruik van drugs en doping en de risicofactoren die kunnen bijdragen tot het gebruik, alsmede hoe de kans op dopinggebruik kan worden verkleind. Je krijgt alle benodigde en actuele informatie aangereikt, zodat jijzelf en jouw sporters goed voorbereid zijn. Want sport is veel te mooi voor doping!

Meer informatie en inschrijven

Meer informatie over de aanvangstijden en voor het inschrijven voor de workshops op niveau 3 en 4 kun je terecht bij de Atletiekunie.
N.B. Let op: er is ruimte voor 15 deelnemers. Wees er snel bij, want vol is vol!

Workshops doping voor coaches in het najaar