CAS veroordeelt Wesley Lommers tot twee jaar schorsing, waarvan één voorwaardelijk

23 augustus 2011

Het Court of Arbitration for Sport (CAS) heeft uitspraak gedaan in de zaak Wesley Lommers. Lommers werd in eerste aanleg door de Tuchtcommissie van de KNSB veroordeeld tot twee jaar schorsing waarvan één voorwaardelijk, maar de Commissie van Beroep van de KNSB sprak Lommers op formele gronden vrij. Het CAS heeft nu de uitspraak van de Commissie van Beroep vernietigd, en de oorspronkelijke uitspraak van de Tuchtcommissie bevestigd.

Bij een dopingcontrole in 2009 werd de toen 15-jarige Lommers positief bevonden op het verboden middel nandrolon. De aangetroffen concentratie lag ruim 35 keer boven de drempelwaarde. De Tuchtcommissie van de KNSB veroordeelde Lommers tot twee jaar schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Lommers ging in beroep en de Commissie van Beroep van de KNSB besloot tot vrijspraak op formele gronden: de Commissie meende dat het dopinglaboratorium onvoldoende documentatie had overlegd.

Zowel de KNSB als de Dopingautoriteit gingen tegen deze uitspraak in beroep bij het CAS in Lausanne. Tijdens de hoorzitting – waarbij Lommers overigens verstek liet gaan – werd het door het dopinglaboratorium aangevoerde bewijs uitgebreid getoetst. Het CAS heeft nu geoordeeld dat het laboratorium volledig aan haar bewijsplicht heeft voldaan, en heeft opnieuw een schorsing van twee jaar opgelegd, waarvan opnieuw weer één jaar voorwaardelijk. Omdat Lommers de schorsing van een jaar heeft uitgediend, heeft de uitspraak geen directe gevolgen  voor de startgerechtigdheid van Lommers.

Lommers is veroordeeld in de volledige kosten van de arbitrageprocedure, en dient bovendien een bedrag van CHF 3.000 te betalen aan beide andere partijen (de KNSB en de Dopingautoriteit).

CAS veroordeelt Wesley Lommers tot twee jaar schorsing, waarvan één voorwaardelijk