Pilotfase Whereabouts App gestart

27 september 2011

Maandagmiddag 26 september 2011 heeft de Dopingautoriteit in het Huis van de Sport in Nieuwegein een pilot gestart met een nieuwe Whereabouts App. Versie 1.0 van deze App is uitgereikt aan acht topsporters uit evenzoveel verschillende sportdisciplines. Het is de bedoeling dat deze sporters de App twee weken gebruiken en hun ervaringen en suggesties doorgeven aan de Dopingautoriteit. De ervaringen zullen worden verwerkt in de definitieve App die nog dit jaar beschikbaar moet komen.

Circa 300 Nederlandse sporters moeten hun ‘Whereabouts’ (gegevens over hun verblijfplaats) doorgeven aan de Dopingautoriteit. Dat kan tot nu toe via een computer, en wijzigingen kunnen ook per SMS worden doorgegeven. Onderzoek heeft uitgewezen dat sporters het lastig vinden om altijd hun actuele gegevens door te geven, mede omdat ze niet op elk moment over een computer beschikken. Bovendien weten sporters niet altijd zeker of ze de gegevens juist hebben ingevoerd, wat nogal wat stress kan geven. De nieuwe Whereabouts App moet deze problemen ondervangen.

De Whereabouts App is een aanvulling op de website en de SMS-service. De App is ontwikkeld om het sporters zo simpel mogelijk te maken om hun gegevens te controleren en wijzigingen door te geven. De gegevens worden direct verwerkt in de database van de Dopingautoriteit. Desgewenst kunnen de sporters gebruik maken van GPS-technologie, wat het eenvoudiger maakt om een actuele verblijfplaats door te geven. In de App zijn verschillende waarschuwingsboodschappen verwerkt, om te voorkomen dat sporters onbewust een fout maken. De App is beveiligd met een pincode, zodat alleen de sporter zelf zijn / haar gegevens kan inzien en wijzigen.

Na een oproep van de Dopingautoriteit gaven 43 sporters zich op voor de pilotfase. Acht van deze sporters kwamen maandag naar Nieuwegein om de App in ontvangst te nemen en er direct al ervaring mee op te doen. De andere deelnemende sporters krijgen hem zo snel mogelijk toegestuurd.

De eerste ervaringen van de introductiemiddag waren zonder meer positief. De sporters gaven aan het initiatief erg te waarderen en het eerste gebruik van de App verliep soepel. In een eerste korte evaluatie aan het eind van de bijeenkomst werden al verschillende goede suggesties gedaan voor verdere verbetering en uitbouw van de App. RTL Nieuws heeft tijdens de bijeenkomst opnamen gemaakt en op maandagavond een reportage uitgezonden.

De App is ontwikkeld door de Dopingautoriteit in samenwerking met Logica BV, Innosport BV en NOC*NSF. De nu in gebruik genomen testversie is alleen nog voor iPhone-gebruikers, maar de App zal ook voor gebruikers van Blackberry en Android worden ontwikkeld.

De Dopingautoriteit en NOC*NSF hopen dat de App zal worden overgenomen door het World Anti-Doping Agency, waardoor de App over de hele wereld en voor alle sporten beschikbaar zou komen. Besprekingen hierover zijn gestart.

 

Pilotfase Whereabouts App gestart