WADA past Dopinglijst 2014 aan

3 juni 2014

Het World Anti-Doping Agency (WADA) heeft besloten de edelgassen xenon en argon nog dit jaar expliciet op dopinglijst te plaatsen. De aangepaste Dopinglijst 2014 zal vanaf 1 september in werking treden. 

Het gebruik van xenon was tijdens de Olympische Spelen in Sotsji onderwerp van discussie.

Xenon en argon vallen onder de hypoxia-inducible factor-activatoren (HIF-activatoren). Inhalatie van deze stoffen zou de aanmaak van epo in het lichaam bevorderen. Het doel hierbij is om het lichaam te stimuleren meer rode bloedlichaampjes aan te maken.

De edelgassen hebben op deze manier het vermogen om vooral het duurvermogen te verbeteren. Bovendien is het gebruik volledig tegen de ‘spirit of sport’ en kleven er mogelijk gezondheidsrisico’s aan. Genoeg reden voor WADA om de dopinglijst formeel aan te passen en deze stoffen expliciet te benoemen.

Aangepaste Dopinglijst 2014

Het aangepaste deel van de Dopinglijst 2014 zal er als volgt uit zien:

(…)
S2. Peptide hormonen, groeifactoren en verwante stoffen
De volgende stoffen en andere stoffen met een vergelijkbare chemische structuur of vergelijkbare biologische werking zijn verboden:

1. Middelen die de erytropoëse stimuleren, zoals darbepoëtine (dEPO), erytropoëtine (EPO, epoëtine), hypoxia-inducible factor (HIF)-stabilisatoren en –activatoren (zoals argon, xenon), methoxypolyethyleenglycol–epoëtine beta (CERA), peginesatide (hematide).
(…)

De gehele aangepaste Dopinglijst 2014 kun je hier vinden. 

WADA past Dopinglijst 2014 aan