Kamminga geniet vooral van 'omgekeerde' balkonscène

27 juli 2021 14:11:58

TOKIO (ANP) - Zwemmer Arno Kamminga besefte pas echt wat hij had gepresteerd op de Olympische Spelen toen hij 's avonds werd gehuldigd in het olympisch dorp, uren nadat hij zilver had gepakt op de 100 meter schoolslag. "Toen ik het applaus kreeg van de andere sporters besefte ik eigenlijk pas wat er gebeurd was", zei Kamminga een dag later, na de series van de 200 school.

Als derde Nederlandse zwemmer pakte de 25-jarige Katwijker in Tokio een individuele medaille op de Spelen. Na de finale van de 100 meter zat de schoolslagspecialist nog 4 uur vast in het Tokyo Aquatics Centre. Een medailleceremonie, persverplichtingen, dopingcontrole; Kamminga werd van de ene naar de andere plek gesleept. "Toen ik eindelijk terug was op mijn kamer, wilde ik eigenlijk nog gaan slapen. Maar dat kwam er niet van. Ik heb maar gewoon gechild, nog even met de familie gebeld. Verder heb ik eigenlijk niet op mijn telefoon gezeten. Ik heb alles uit staan, vooral omdat ik nu echt op deze 200 meter ben gefocust."

In de avond volgde een huldiging in het olympisch dorp, bij het gebouw waar de Nederlandse sporters verblijven. "Het was een omgekeerde balkonscène", aldus Kamminga. Hij stond voor het gebouw terwijl alle sporters op de balkons van hun appartementen voor hem klapten. "Iedereen stond er, dat was echt 'next level'. Ik heb meer dan genoeg mooie reacties gehad, maar dit was toch wel het meest bijzonder."

Boven de ingang van het TeamNL-gebouw hangt een oranje doek, waarop het aantal behaalde gouden, zilveren en bronzen medailles wordt bijgehouden. Kamminga mocht maandagavond de 2 bij zilver vervangen door een 3.

"Het enige voordeel van ochtendfinales, zo ben ik achter gekomen, is dat je wat langer de tijd hebt om langzaam van die 'high' af te komen. Ik heb vertrouwen en een goed gevoel nodig, daar ga ik heel goed op, maar dat kan ook over de top gaan. Mijn coach Mark Faber is de bewaker aan de poort, hij zorgt ervoor dat dat in goede banen wordt geleid. Nu ligt de focus weer op de 200 meter."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021