Kuworge hoopt dat NOC*NSF zijn boodschappen blijft betalen

4 augustus 2021 17:17:41

TOKIO (ANP) - Enzo Kuworge hoopt dat hij met zijn zesde plek op de Olympische Spelen heeft aangetoond dat er in de toekomst rekening met hem gehouden moet worden. De 19-jarige gewichtheffer heeft pas sinds kort de A-status bij NOC*NSF en hoopt die te kunnen behouden.

"Hoewel ik mijn eerste salaris nog moet krijgen, heb ik onlangs door me te plaatsen voor de Spelen mijn A-status toegewezen gekregen. Ik denk dat deze zesde plek enorm helpt bij het behouden daarvan. Ik kan me niet anders voorstellen", aldus de relatief onbekende tiener.

"De afgelopen tijd werden mijn reizen en verblijven al voor me betaald en alles was goed verzorgd. Maar het betalen van mijn huur en boodschappen gaat vanaf nu komen."

Pas enkele weken voor de start van de Spelen werd Kuworge als een van de laatste sporters aan de Nederlandse afvaardiging voor Tokio toegevoegd. Voor het eerst sinds 1968 was er dit jaar weer een Nederlandse gewichtheffer actief op de Spelen.

"Wat mij het jaar 1968 zegt? Nou, dat jaartal heb ik de afgelopen tijd veel voorbij horen komen in interviews. Ik ken de geschiedenis van mijn sport", aldus Kuworge, een zoon van een Ghanese vader en een Nederlandse moeder.

In zijn jeugd kwam hij in Nijmegen in aanraking met de sport, die in Nederland geen rijke traditie heeft. "Ik heb altijd geijshockeyd en ik zocht nog een sport voor de zomerstop. Uiteindelijk kwam ik met mijn oma terecht in de fitnessclub en daar kwam ik in aanraking met gewichtheffen. Vroeger was ik fysiek ook al sterk en ik had aanleg voor de sport."

Kuworge sprak in zijn jeugd al vrij snel uit dat hij ooit op het olympische podium zou staan. In gesprek met het Klokhuis zei hij als 12-jarige al: "Ik ga ooit naar de Olympische Spelen". Nu zeven jaar later: "Dat wist ik toen voor 100 procent zeker en het is gelukt. Alleen wist ik toen niet dat het zoveel werk zou kosten."

Over drie jaar hoopt Kuworge, wereldkampioen bij de junioren, in Parijs zelfs mee te kunnen doen om de medailles. Het is voor hem te hopen dat de sport de komende jaren olympisch blijft, want het IOC lijkt de dopingaffaires in de sport inmiddels beu te zijn.

"Ik heb er wel aan gedacht sinds ik hier ben en ik hoor die verhalen om me heen. Maar zoals iedereen heeft gezien zijn er veel meer andere landen actief dan alleen Rusland of Georgië of dat soort landen. Daaraan zie je dat er verandering in zit en ik hoop dat het IOC dat ook ziet."

Kuworge hoopt dat hij met zijn prestaties iets teweeg kan brengen. "Vooralsnog moet je echt in de sport rollen, maar ik hoop daar verandering in te krijgen. Ik zie op mijn club dat er meer aankomt; in 2024 of 2028 hoop ik dat er meer Nederlanders op dit podium staan."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021