Britse sprinter Ujah geschorst wegens dopingverdenking

12 augustus 2021 20:23:19

LONDEN (ANP) - De Britse sprinter Chijindu Ujah, lid van de estafetteploeg die tijdens de Spelen in Tokio olympisch zilver won op de 4x100 meter, is voorlopig geschorst op verdenking de dopingregels te hebben overtreden. Dat heeft de integriteitsunit voor de atletiek (AIU) donderdag bekendgemaakt. Volgens The Guardian zou de 27-jarige Ujah positief bevonden zijn op preparaten (SARM's) die helpen bij de spieropbouw.

De AIU zette nog drie andere atleten buitenspel. Dat zijn de Marokkaanse 1500 meter-loper Sadik Mikhou, de Georgische kogelstoter Benik Abramian en de Keniaanse sprinter Mark Otieno Odhiambo.

In een verklaring zegt de AIU tijdens de Spelen nauw te hebben samengewerkt met het internationaal testbureau (ITA) en de gegevens te hebben geleverd om heel specifiek en doelgericht twee van deze atleten te controleren op verboden prestatiebevorderende middelen of methoden.

Het wachten is nu op de conclusies van de ITA-procedures ten aanzien van deze genoemde atleten. Die bepalen of en welke dopingregels zijn overtreden en wat de consequenties daarvan zullen zijn. De Britse estafetteploeg finishte als tweede achter Italië en voor Canada. China werd vierde.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2021