Russische kunstrijder Valieva ondanks dopinggeruchten op het ijs

10 februari 2022 07:06:31

BEIJING (ANP) - De Russische kunstrijdster Kamila Valieva heeft zich donderdag weer op het ijs laten zien in Beijing. De 15-jarige Valieva leidde Rusland in de eerste dagen van de Olympische Spelen naar het goud in de landenwedstrijd, maar de medailles zijn nog altijd niet uitgereikt vanwege "een juridische kwestie". Volgens Russische en Amerikaanse media heeft Valieva positief getest op doping.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weigert voorlopig om duidelijkheid te geven over de juridische kwestie die nu speelt. "Ik heb de speculaties gezien en gelezen, maar ik kan daar op dit moment niets over zeggen", aldus IOC-woordvoerder Mark Adams, die op de dagelijkse persbriefing de nodige vragen kreeg over de mogelijke dopingzaak. "Het is complete speculatie. Het IOC heeft dopingzaken uitbesteed aan het internationale testagentschap ITA en sporttribunaal CAS, om mogelijke belangenverstrengeling te voorkomen. Jullie kunnen me hier dus van alles over vragen, maar ik verwijs je door naar onze partners."

De Russische kunstrijders pakten maandag in de landenwedstrijd het goud, voor de Verenigde Staten (zilver) en Japan (brons). De medailles zouden dinsdag worden uitgereikt op Medal Plaza, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Valieva zou positief hebben getest op Trimetazidine, een prestatiebevorderend middel dat op de verboden lijst staat. De betrokken partijen hebben dat vooralsnog niet bevestigd. De tiener, bijgenaamd 'Miss Perfect', traint ondanks alle commotie gewoon door.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022