Nils van der Poel haalt uit naar Nederlandse lobby voor ijsvloer (2)

9 februari 2022 13:22:16

N i e u w bericht, meer informatie na 1e alinea

BEIJING (ANP) - De Zweedse schaatser Nils van der Poel heeft op een persconferentie forse kritiek geleverd op de Nederlandse equipe voor het beïnvloeden van ijsmeester Mark Messer om goed ijs voor de Nederlandse schaatsers te krijgen bij de Olympische Spelen in Beijing. De olympisch kampioen op de 5000 meter betitelt de lobby om de Canadees, die verantwoordelijk is voor de ijsvloer in de National Speed Skating Oval, te beïnvloeden als "corruptie". "Dit is een gruweldaad."

Bewegingswetenschapper Sander van Ginkel, die deel uitmaakt van TeamNL, meet dagelijks de ijstemperatuur in de 'Ice Ribbon' en stapt met die gegevens naar de Canadese ijsmeester. Hij zegt in een artikel op schaatsen.nl dat er een dagelijkse lobby plaatsvindt voor het beste ijs. "Ik probeer zo gunstig mogelijk voorwaarden te scheppen voor onze rijders", vertelde hij.

Van der Poel werd tijdens een persconferentie geconfronteerd met het artikel en zei het al te hebben gelezen. "Eerst wil ik zeggen dat ik het grootste respect voor de Nederlandse schaatsers heb. Zonder hen had ik hier niet gezeten. Ik heb ook respect voor het team van ijsmeesters. Maar we moeten het over de eerlijkheid van onze sport hebben. Dit is echt geen eerlijk spel. Dit is corruptie, dit is het proberen om het speelveld in je voordeel te veranderen op een onethische en moreel onjuiste manier."

Volgens Van Ginkel in het artikel is kouder en harder ijs in het voordeel van de Nederlandse schaatsers. "Ze zijn gewend te glijden en nemen dat mee in hun afzet. Veel andere landen brengen rijders voort die meer een (kortere) prikslag hebben en voor wie hard ijs van minder belang is", legt hij uit.

Van der Poel zegt niet te snappen waarom de Nederlandse schaatsbond dit laat gebeuren en waarom ze het ook nog eens aan iedereen vertellen. "Dit is beschamend voor de KNSB en ook voor de Nederlandse schaatsers die de KNSB vertegenwoordigen. Dit is het grootste schandaal in onze sport. En we hebben dopinggevallen in onze sport gehad. Ik zie niet in hoe dit minder erg is."

De Zweed zegt benieuwd te zijn welke maatregelen de internationale schaatsunie ISU en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zullen nemen tegen het Nederlandse team.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022