IOC in beroep tegen vrijspraak Russische kunstrijdster Valieva (2)

11 februari 2022 05:09:51

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

BEIJING (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat in beroep tegen de vrijspraak van kunstrijdster Kamila Valieva. De 15-jarige Russische legde eind december bij het Russisch kampioenschap in Sint-Petersburg een dopingtest af waarvan pas begin deze week bleek dat die een positieve uitslag had. Het nationale dopingagentschap in Rusland legde haar in eerste instantie een voorlopige schorsing op, maar hief die al snel weer op.

Valieva had maandag met de Russische ploeg op de Olympische Spelen in Beijing goud gewonnen in de landenwedstrijd. De medaillewinnaars zouden een dag later worden gehuldigd, maar die ceremonie op Medal Plaza ging niet door, volgens het IOC vanwege "een juridische kwestie". Het comité weigerde in de afgelopen dagen uitleg te geven.

Via Russische en Amerikaanse media kwam naar buiten dat Valieva, de nieuwe ster van het Russische kunstrijden, positief had getest op trimetazidine, een prestatiebevorderend middel dat op de verboden lijst staat. Het internationale dopingagentschap ITA, dat namens het IOC al het dopingonderzoek doet tijdens de Spelen, kwam vrijdag dan toch met een toelichting.

Volgens het ITA werd de zaak in eerste instantie uit de media gehouden omdat Valieva minderjarig is. Vanwege de mondiale aandacht voor de zaak hebben het dopingagentschap en het IOC nu toch opheldering gegeven. Volgens het ITA bleek pas dinsdag, een dag na de landenwedstrijd, dat Valieva in Sint-Petersburg een positieve dopingtest had afgelegd. De tiener tekende direct beroep aan tegen haar voorlopige schorsing en werd woensdag gehoord door de disciplinaire commissie van het Russische dopingagentschap. Die besloot opvallend genoeg de schorsing op te heffen, waardoor Valieva donderdag weer kon gaan trainen in Beijing.

Het IOC liet het daar echter niet bij zitten en tekent beroep aan bij het internationale sporttribunaal CAS. De internationale schaatsfederatie ISU sluit zich daarbij aan. Het CAS moet de zaak op korte termijn behandelen, want dinsdag beginnen de individuele wedstrijden voor de kunstrijdsters. Valieva, bijgenaamd Miss Perfect, is de favoriete voor het goud. Ze verscheen vrijdag 'gewoon' weer op het ijs om te trainen.

De uitslag van de landenwedstrijd blijft voorlopig onder voorbehoud. Pas als de juridische zaak is afgehandeld, wordt duidelijk naar welke landen het goud, zilver en brons gaat.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022