CAS met spoed aan de slag met dopingzaak kunstrijdster Valieva

11 februari 2022 19:53:41

BEIJING (ANP) - Het internationaal hof van sportarbitrage CAS gaat zo snel als mogelijk een jury aanstellen die zich over de dopingzaak van de 15-jarige Russische kunstschaatsster Kamila Valieva buigt.

Het Internationaal Olympisch Comité en het mondiale antidopingbureau WADA hebben bij het sporttribunaal beroep aangetekend tegen het opheffen van de voorlopige schorsing van de Europees kampioene. Het CAS hoopt voor 15 februari uitspraak te doen, als het individuele toernooi voor de vrouwen begint op de Winterspelen van Beijing.

Deze week kwam naar buiten dat Valieva eind vorig jaar een positieve dopingtest heeft afgelegd. Het Russische antidopingbureau Rusada besloot in eerste instantie de kunstrijdster voorlopig te schorsen, maar na beroep van de kunstrijdster werd die schorsing opgeheven. De tiener bezorgde Rusland maandag het goud in de landenwedstrijd in Beijing. De uitslag is echter vanwege de dopingperikelen nog altijd onder voorbehoud.

De gewraakte dopingtest werd afgenomen door Rusada na de Russische kampioenschappen eind december in Sint-Petersburg. De analyse vond echter plaats in een dopinglab in Stockholm. Daar werd het verboden middel trimetazidine aangetroffen. Het duurde zes weken eer de uitkomsten terug waren in Rusland en pas dinsdag werd de instantie die de dopingcontroles bij de Spelen uitvoert op de hoogte gebracht.

Volgens Rusada was de sterke stijging wereldwijd van de besmettingen met het coronavirus oorzaak van de vertraging. Het antidopingbureau heeft Valieva vanwege haar minderjarige leeftijd in bescherming genomen, maar wel een onderzoek aangekondigd naar de mensen die haar begeleiden.

Het Russisch Olympisch Comité plaatste vraagtekens bij de timing van het naar buiten brengen van de positieve dopingtest. "Het lijkt erop dat iemand het monster heeft vastgehouden tot het einde van het schaatstoernooi voor teams", zei Stanislav Pozdniakov hoofd van het Russisch Olympisch Comité. Hij wees erop dat een dopingtest die Valieva in Beijing heeft ondergaan, een negatieve uitkomst gaf.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022