Sporttribunaal CAS doet maandag uitspraak in dopingzaak Valieva (3)

12 februari 2022 08:09:04

N i e u w bericht, vervangt: Sporttribunaal CAS behandelt dopingzaak Valieva dit weekend

BEIJING (ANP) - Het internationale sporttribunaal CAS behandelt zondag de dopingzaak van de Russische kunstrijdster Kamila Valieva. De hoorzitting, die in Beijing op afstand plaatsvindt via een videoverbinding, begint om 01.30 uur Nederlandse tijd. De drie rechters die de zaak behandelen, verwachten in de loop van maandag uitspraak te doen. Een dag later start het individuele toernooi voor de kunstrijdsters.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de internationale schaatsunie ISU en het mondiale antidopingbureau WADA hebben bij het CAS beroep aangetekend tegen de manier waarop het Russische antidopingbureau Rusada een positieve test van Valieva heeft afgehandeld. De 15-jarige kunstrijdster werd deze week in eerste instantie voorlopig geschorst, maar de tuchtcommissie van Rusada hief die schorsing al snel weer op.

Het CAS heeft rechters uit Italië, de Verenigde Staten en Slovenië op de zaak gezet. Zij moeten snel tot een besluit komen, want dinsdag staat de korte kür op het programma, met de Nederlandse Lindsay van Zundert als een van de deelneemsters en Valieva op papier als favoriete voor het goud.

Vanwege haar dopingzaak is het echter hoogst onzeker of de tiener komende week op het ijs in actie kan komen. Valieva haalde maandag het goud binnen voor Rusland in de landenwedstrijd. De medailles zijn echter nog steeds niet uitgereikt, omdat het IOC een dag na de landenwedstrijd te horen kreeg dat de kunstrijdster eind vorig jaar op het Russisch kampioenschap in Sint-Petersburg positief heeft getest op trimetazidine.

Rusland zet vraagtekens bij het moment dat de positieve testuitslag van Valieva naar buiten kwam, ruim zes weken nadat de test was afgenomen. Een laboratorium in de Zweedse hoofdstad Stockholm, dat onder het WADA valt, trof in de monsters sporen van een verboden middel aan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022