IOC-voorzitter Bach ontmoet boze Amerikaanse kunstrijders

17 februari 2022 07:03:25

BEIJING (ANP) - De Amerikaanse kunstrijders hebben in Beijing een ontmoeting gehad met voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). 'Team USA' eindigde aan het begin van de Olympische Spelen in de landenwedstrijd als tweede achter Rusland, maar de medailles zijn nog steeds niet uitgereikt vanwege de dopingzaak rond de Russin Kamila Valieva. De Amerikanen zijn boos over de gang van zaken en eisen dat er wel een medailleceremonie komt.

"Voorzitter Bach wilde de Amerikanen spreken om te horen hoe ze zich voelen, verder geven we geen details over deze ontmoeting", zei IOC-woordvoerder Mark Adams. Japan, dat als derde eindigde, had volgens Adams geen behoefte aan een gesprek met Bach over de zaak.

Een dag na de landenwedstrijd kreeg de 15-jarige Valieva te horen dat een dopingtest bij haar van eind vorig jaar een positieve uitslag had gegeven. Het Russische antidopingbureau legde de kunstrijdster in eerste instantie een voorlopige schorsing op, maar die werd al snel weer opgeheven. Het IOC, de internationale schaatsfederatie ISU en het mondiale antidopingbureau WADA stapten daarop naar het sporttribunaal CAS. De rechters bepaalden dat Valieva 'gewoon' mag meedoen aan de individuele wedstrijden in Beijing.

Het IOC besloot zich neer te leggen bij die uitspraak, maar benadrukte dat Valieva wel verdachte blijft in een dopingzaak. De uitslag van de landenwedstrijd blijft daarom onder voorbehoud. Als Valieva donderdag bij de eerste drie eindigt in het individuele toernooi, worden de medailles voorlopig ook niet uitgereikt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022