Omstreden Valieva faalt in vrije kür, kunstrijtitel Sjtsjerbakova (2)

17 februari 2022 15:24:23

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

BEIJING (ANP) - De Russische Anna Sjtsjerbakova heeft de olympische titel veroverd in het kunstrijden. Ze bleef met 255,95 punten haar landgenote Alexandra Trusova (251,73) en de Japanse Kaori Sakamoto (233,13) voor. De van dopinggebruik beschuldigde Russische deelneemster Kamila Valieva, die na de korte kür nog aan de leiding ging, faalde tijdens haar uitvoering en eindigde op de vierde plaats. Door dit resultaat kan de medaille-uitreiking van dit onderdeel doorgaan.

Valieva moest als laatste haar kür uitvoeren en was haar zenuwen niet de baas. Bij vrijwel iedere sprong landde ze onstabiel of moest ze corrigeren. Ze viel na afloop van haar kür haar begeleiders huilend in de armen.

De omstreden Russische kwam bij de Olympische Spelen van Beijing toch in actie, ondanks dat ze in december positief testte op verboden middelen in Rusland. Dat kwam pas vorige week naar buiten nadat de 15-jarige met de Russische ploeg het goud in de landenwedstrijd had veroverd. Valieva bleek aanvankelijk te zijn geschorst, maar het Russische antidopingbureau had die straf ingetrokken. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het wereldantidopingagentschap WADA en de internationale schaatsunie ISU tekenden bezwaar aan tegen haar deelname aan de individuele wedstrijd, maar het sporttribunaal CAS wees dat af.

Het IOC besloot dinsdag dat er geen medailleceremonie zou komen in het geval Valieva op het podium zou eindigen na de vrije kür. Dat is omdat haar dopingzaak nog niet is afgehandeld. Ze heeft de gouden medaille uit de landenwedstrijd nog niet gekregen.

De Nederlandse deelneemster, de 17-jarige Lindsay van Zundert eindigde bij haar debuut op de Olympische Spelen op de 18e plaats. Ze klom, na de 22e plaats na het eerste onderdeel, nog enkele plaatsen na een sterke vrije kür.

Van Zundert keek met een trots gevoel terug op haar debuut tijdens de Olympische Spelen. "Ik kan niet anders zeggen dan dat het super was om dit allemaal te hebben mogen meemaken. Het was gewoon echt fantastisch. Het beste wat me tot nu toe is overkomen in het kunstschaatsen", zei ze.

"Voor mijn gevoel ging het best goed, op twee kleine dingetjes na", zei Van Zundert na haar vrije kür. "Gelukkig viel ik niet, ik kon mezelf op tijd opvangen. Op allebei de küren heb ik een mooi persoonlijk record neergezet. Daar ben ik heel erg tevreden mee."

Het optreden van de 17-jarige Brabantse tijdens haar vrije kür in het Capital Indoor Stadium werd donderdag beoordeeld met 116,57 punten. Twee dagen eerder noteerde Van Zundert tijdens de korte kür 59,24 punten, waardoor ze bij de Spelen uitkomt op een totaalscore van 175,81. Zo goed presteerde Van Zundert nog niet eerder. Bij de WK kwam ze uit op 174,50 punten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022