Verzoek Amerikaanse kunstrijders afgewezen: geen medailleceremonie (3)

19 februari 2022 12:06:43

N i e u w bericht, vervangt: Amerikaanse kunstrijders naar CAS om medaillehuldiging

BEIJING (ANP) - De negen kunstrijders die namens de Verenigde Staten het zilver pakten in de landenwedstrijd bij de Olympische Spelen, krijgen toch geen medailleceremonie in Beijing. Het internationaal sporttribunaal CAS wees hun verzoek af. Een van de eisers was Nathan Chen, de olympisch kampioen in het individuele toernooi.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) had eerder de huldiging tegengehouden omdat er een dopingzaak speelt rond de 15-jarige kunstschaatsster Kamila Valieva, lid van het winnende Russische team. Valieva bleek al in december positief te hebben getest op het verboden middel trimetazidine, maar dat kwam pas naar buiten een dag nadat ze met de ploeg het goud in de landenwedstrijd had veroverd. Het IOC besloot daarop geen medailles uit te reiken zolang er nog geen uitspraak is in die zaak.

Een aangepaste ceremonie zal wel mogelijk zijn als de zaak is afgehandeld, maar dat zal pas na de Spelen in Beijing zijn. Het team van de Verenigde Staten wilde de verdiende medaille nog voor het einde van de Spelen ontvangen tijdens een officiële huldiging en probeerde dat zaterdag nog af te dwingen bij het CAS. Het sporttribunaal keek er snel naar en besloot vast te houden aan het standpunt van het IOC.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022