Wereldvoetbalbond FIFA zint op schorsing Rusland (2)

28 februari 2022 16:25:54

N i e u w bericht, meer informatie na 2e alinea

ZÜRICH (ANP) - Wereldvoetbalbond FIFA staat op het punt om Rusland tot nader order te schorsen van het internationale voetbal. Volgens persbureau Reuters overlegt de FIFA maandag met de Europese bond UEFA over de kwestie. Een besluit zou later op de dag vallen. Het weren van de Russen is de sanctie voor de inval van legertroepen in Oekraïne.

De eerstvolgende wedstrijd die ertoe doet is de play-off voor deelname aan het WK voetbal eind dit jaar in Qatar. Rusland treft Polen op 24 maart. Polen heeft al aangegeven onder geen beding deze wedstrijd te zullen spelen. De voetbalbonden van Tsjechië en Zweden, die mogelijk de volgende tegenstander zouden zijn van Rusland, brachten dezelfde boodschap naar buiten.

De schorsing geldt voor alle Russische nationale voetbalteams, dus ook het vrouwenteam dat in juli zou meedoen aan het EK in Engeland. De Russische vrouwen zouden op dat toernooi in de groepsfase aantreden tegen het Nederlands elftal. De Nederlandse bond KNVB besloot maandag dat de vertegenwoordigende elftallen tot nader order geen wedstrijden spelen tegen nationale elftallen van Rusland en Belarus. Dat geldt zoals het er nu voor staat dus ook voor het duel van de 'Leeuwinnen' op het EK.

De FIFA verklaarde zondag na de inval in Oekraïne nog dat Russische voetbalclubs en de nationale teams wedstrijden konden blijven spelen, zij het op neutraal terrein en zonder publiek. Dat standpunt leidde tot veel kritiek en Polen noemde het zelfs "totaal onaanvaardbaar". De UEFA besloot eerder al de finale van de Champions League niet in Sint-Petersburg te laten spelen en wees Parijs als vervangende stad aan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022