FIFA verbiedt thuiswedstrijden Russische voetbalteams

27 februari 2022 20:30:26

ZÜRICH (ANP) - Russische voetbalploegen en de nationale ploeg van het land moeten hun thuiswedstrijden op neutraal terrein zonder publiek afwerken. Dat heeft wereldvoetbalbond FIFA besloten naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne. Het besluit houdt onder meer in dat de duels uit de play-offs om WK-kwalificatie hoe dan ook niet in Moskou worden gespeeld. Polen, de eerste tegenstander daarin, heeft al geweigerd tegen Rusland uit te komen, ongeacht de locatie. Hetzelfde verklaarden Zweden en Tsjechië, de tegenstanders van Rusland wanneer het wint van Polen.

De FIFA is in gesprek met de voetbalbonden van die landen om een oplossing te vinden. Vooralsnog schorst de bond Rusland niet. Wel mag het land van president Poetin niet meer onder de naam Rusland uitkomen, maar wordt het als de Voetbalbond van Rusland omschreven. Ook zal niet langer de Russische vlag te zien zijn bij interlands en wordt ook het volkslied niet langer afgespeeld.

Die laatste maatregelen lijken op de regelgeving van het Internationaal Olympisch Comité, dat sinds een dopingschandaal alleen sporters uit Rusland welkom heet onder de vlag van het olympisch comité van het land.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022