Zwembond laat Russen en Belarussen nog 'neutraal' meedoen

1 maart 2022 12:16:56

LAUSANNE (ANP) - Van de internationale zwembond FINA mogen Russische en Belarussische sporters en officials nog wel meedoen aan internationale wedstrijden. Dan moeten zij wel uitkomen als neutrale sporter of team en ze mogen geen nationale vlaggen, symbolen en volksliederen laten zien en horen. Veel andere bonden kozen ervoor sporters uit die landen, die betrokken zijn bij de oorlog die Rusland vorige week in Oekraïne begon, helemaal te weren.

De FINA maakte ook bekend een speciale onderscheiding af te pakken die de Russische president Vladimir Poetin in 2014 kreeg.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) riep eerder op geen sporters uit Rusland en Belarus mee te laten doen aan internationale evenementen. Mocht dat vanwege juridische of praktische redenen niet lukken, dan wil het IOC in ieder geval dat sporters uit Rusland en Belarus alleen als neutrale sporter mogen deelnemen.

Rusland is als sportland al geschorst voor alle internationale competities, als gevolg van een grootschalige dopingaffaire. De schorsing loopt tot eind dit jaar. Alleen Russische sporters die kunnen aantonen dat ze 'schoon' zijn, mogen onder neutrale vlag meedoen aan mondiale toernooien.

De FINA heeft eerder laten weten dat de federatie de komende periode geen wedstrijden en toernooien in Rusland organiseert.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022