MEDIAWATCH: Topsportklimaat in atletiektop beschadigde sporters en coaches

7 oktober 2022 15:45:03

MEDIAWATCH (NRC/TROUW) - Het topsportklimaat binnen de Nederlandse atletiek verslechterde afgelopen 4,5 jaar onder het bewind van technisch directeur van de Atletiekunie Ad Roskam en de vorige week gestopte hoofdcoach Charles van Commenée. Dat stellen atleten, coaches en andere betrokkenen in gesprekken met Trouw en NRC.

Omgangsvormen verhardden, ethische grenzen zijn overschreden en de sociale veiligheid nam af. Op nationaal sportcentrum Papendal, waar een groot deel van de nationale selectie traint, en daarbuiten was sprake van intimidatie, verbale agressie, pestgedrag en kleineren. Zo ontstond een angstcultuur en raakten atleten en coaches beschadigd.

Er speelden ook morele kwesties. Van Commenée stelde in het voorjaar van 2019 twee atleten voor schildklierhormoonpillen te gaan slikken. Het betreft geen doping, maar de Nederlandse Dopingautoriteit probeert het middel al langer op de internationale lijst van verboden middelen te krijgen. Zonder medische noodzaak mag het niet worden voorgeschreven.

MediaWatch (Disclaimer)

ANP MediaWatch is alleen een signaleringsdienst. Het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Tip het ANP. Bel naar 070 - 41 41 411 of mail naar mediawatch@anp.nl

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022