Atletiektoppers distantiëren zich van geschetst beeld cultuur

13 oktober 2022 14:54:32

ARNHEM (ANP) - Toppers uit de Nederlandse atletiekwereld, onder wie Sifan Hassan en Femke Bol, hebben zich gedistantieerd van het beeld dat begin deze maand is geschetst van de cultuur binnen de Atletiekunie. NRC en Trouw schreven naar aanleiding van gesprekken met atleten en coaches dat het topsportklimaat binnen de Nederlandse atletiek de afgelopen 4,5 jaar verslechterd is. Dat is gebeurd onder het bewind van technisch directeur van de Atletiekunie Ad Roskam en de onlangs gestopte hoofdcoach Charles van Commenée.

"Wij respecteren de verhalen en betreuren de voorvallen die de geïnterviewden hebben gedeeld met de journalisten. Ongepast gedrag jegens atleten mag nooit gebeuren. Wij hebben de samenwerking met Roskam als technisch directeur en Charles van Commenée als hoofdcoach anders ervaren en die willen we graag delen", schrijven de atleten in een verklaring aan het ANP.

"Met acht medailles op de Olympische Spelen van Tokio heeft de Nederlandse atletiek haar beste resultaat ooit behaald. Dit succes is afgelopen seizoen bevestigd bij de wereldkampioenschappen in Eugene en de Europese kampioenschappen in München. Dit is mede te danken aan nieuwe impulsen die Roskam en Van Commenée aan het topsportprogramma hebben gegeven."

Omgangsvormen verhardden, ethische grenzen zijn overschreden en de sociale veiligheid nam af, schreven NRC en Trouw. Op nationaal sportcentrum Papendal, waar een groot deel van de nationale selectie traint, zou sprake zijn geweest van intimidatie, verbale agressie, pestgedrag en kleineren. Daardoor ontstond, zo werd geschetst, een angstcultuur.

Die cultuur herkennen veel atleten niet, zo blijkt uit het statement. "Tijdens deze ontwikkeling zijn onze ethische grenzen niet overschreden en hebben coaches en begeleiders ons integer behandeld. Dopinggerelateerde zaken zijn nooit ter sprake gekomen. Wij zijn nooit gepest, gekleineerd of geïntimideerd, maar hebben ons juist de afgelopen jaren gesteund gevoeld door de coaches en het begeleidingsteam. Ze inspireerden ons met hun eigen ervaringen en positieve motivatie."

De verklaring werd ook ondertekend door onder anderen Anouk Vetter en Nadine Visser. Ook Jochem Dobber, Liemarvin Bonevacia, Nick Smidt, Jessica Schilder, Abdi Nageeye, Churandy Martina, Taymir Burnet, Hensley Paulina, Nout Wardenburg, Lieke Klaver, Terrence Agard en Sofie Dokter sloten zich aan bij de verklaring.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022