WADA neemt tijd voor terugkeer Russisch antidopingbureau Rusada

19 november 2022 08:39:53

MONTREAL (ANP) - Wereldantidopingbureau WADA ziet een snelle erkenning van het Russische antidopingbureau Rusada er niet van komen. De schorsing die de Russen kregen opgelegd naar aanleiding van een door de staat gesteund dopingprogramma loopt op 17 december af. "Maar dat betekent niet dat de re-integratie dan begint", beklemtoonde de kersvers herkozen WADA-voorzitter Witold Banka. "Er is nog steeds weinig vertrouwen in het Rusada."

Het Russische antidopingbureau werd in december 2019 voor vier jaar geschorst, terwijl Rusland werd uitgesloten van deelname aan Olympische Spelen en andere grote sportevenementen. Die straf werd in december 2020 door het internationaal sporttribunaal CAS tot twee jaar gehalveerd en liep vanaf dat moment tot komende december.

"Het proces van re-integratie eindigt niet op 17 december", waarschuwde Banka. "Eigenlijk begint het dan pas. Ze hebben nog veel werk te doen om ons vertrouwen terug te winnen. In drie fases zal worden nagegaan of het Rusada aan alle voorwaarden voldoet. We willen elk punt verifiëren. En met verifiëren bedoel ik verifiëren, niet iets op iemands woord geloven."

Banka voegde er ook nog aan toe dat het WADA de aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité en Paralympisch Comité om Rusland op alle mogelijke gebieden uit de internationale sport te weren, blijft steunen. Daarbij heeft de inval in Oekraïne veel sportbonden doen besluiten sporters uit Rusland en Belarus niet meer toe te laten bij internationale wedstrijden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022