Sporttribunaal CAS moet oordelen over kunstrijdster Valieva

8 november 2022 14:58:24

MONTREAL (ANP) - Wereldantidopingbureau WADA heeft de zaak rond de Russische kunstrijdster Kamila Valieva doorverwezen naar het sporttribunaal CAS. Die moet gaan oordelen over de dopingaffaire rond de destijds 15-jarige Russin, die opspeelde tijdens de Winterspelen van Beijing. Een dag nadat ze met Rusland de landenwedstrijd had gewonnen, kwam naar buiten dat ze enkele maanden voor de Spelen positief had getest op een verboden middel.

Na een spoedzitting door het CAS mocht ze, hangende het onderzoek, in Beijing ook op het individuele toernooi uitkomen. Als 15-jarige had ze volgens het sporttribunaal een beschermde status. Bevangen door zenuwen strandde de favoriete daar op de vierde plaats. Het WADA wil nu het eindoordeel van het Russische antidopingbureau Rusada weten, maar die weigert de gegevens openbaar te maken omdat de schaatsster destijds minderjarig was.

"Hoewel we Rusada formeel hebben aangemaand om de zaak Kamila Valieva snel op te lossen, is er geen vooruitgang geboekt. Daarom kan ik bevestigen dat het WADA de zaak nu officieel naar het sporttribunaal CAS heeft verwezen", meldt WADA-voorzitter Witold Banka op Twitter. Zijn organisatie vindt dat de zaak openbaar is sinds Valieva in Beijing verzeild raakte in de dopingaffaire.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022