Weer drie Keniaanse atleten geschorst wegens doping

19 december 2022 17:52:05

MONACO (ANP) - Er zijn opnieuw Keniaanse atleten bestraft voor het gebruik van doping. De integriteitseenheid in de mondiale atletiek AIU legde schorsingen van twee tot drie jaar op aan de langeafstandlopers Maiyo Johnstone Kibet en Alice Jepkemboi en sprinter Mark Otieno Odhiambo.

Kenia ligt vanwege de vele dopinggevallen onder het vergrootglas bij de wereldwijde atletiekbond. World Athletics overwoog vorige maand de atletiekbond van het Afrikaanse land uit te sluiten van de sport, maar vooralsnog is alleen het toezicht verscherpt. Voorzitter Sebastian Coe van de mondiale federatie meldde wel dat in het afgelopen jaar 40 procent van alle positieve dopingtests wereldwijd van Keniaanse atleten afkomstig is. "Dat kan onze sport natuurlijk niet toestaan", zei hij.

Kibet werd op 29 mei betrapt op epo na de marathon van Kigali in Rwanda. Hij bekende schuld, waardoor zijn schorsing van vier naar drie jaar werd teruggebracht. Jepkemboi testte op 20 september bij een onaangekondigde dopingcontrole in het Keniaanse Kaptagat positief op testosteron. Ook haar schorsing ging terug van vier naar drie jaar omdat ze haar fout toegaf. Odhiambo testte vorig jaar op de Olympische Spelen van Tokio positief op een anabole steroïde. Zijn schorsing werd gehalveerd van vier naar twee jaar, omdat de verboden stof mogelijk in een voedingssupplement zat.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022