Zorgen over detentie kogelstootster Ostaptsjoek in Belarus

15 december 2022 21:10:45

MINSK (ANP) - Voormalig kogelstootster Nadezja Ostaptsjoek is aangehouden in Belarus en zou in een gevangenis in Minsk zitten. Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja uitte haar zorgen over het lot van de 42-jarige sportvrouw, die een beroemdheid is in haar land.

"Ik ben verontrust door het nieuws dat de beroemde atlete en olympische medaillewinnares Nadezja Ostaptsjoek om onbekende redenen in Minsk is aangehouden", schrijft Tichanovskaja, die het in 2020 in de presidentsverkiezing opnam tegen de als een dictator regerende Aleksandr Loekasjenko.

"Zij veroordeelde de repressie van het regime en steunde de protesten van 2020. Ze heeft zelfs haar gouden medailles geveild om de onderdrukte atleten te helpen", aldus Tichanovskaja.

Ostaptsjoek was als atlete niet onomstreden. Ze is enkele keren betrapt op doping en moest als straf haar gouden medaille van de Olympische Spelen van 2012 inleveren en ook haar bronzen medaille van de Spelen van 2008 in Peking. Ze is ook vanwege doping haar wereldtitel van 2005 kwijtgeraakt.

Wel staan nog haar zilveren medaille van de WK van 2003 en de bronzen medaille van de Spelen van Athene in 2004 nog op haar naam. Ook al heeft het IOC die bronzen plak nooit toegekend. Ostaptsjoek heeft ook nog twee zilveren medailles van de WK indoor in bezit en een Europese indoortitel. Haar persoonlijk record staat volgens World Athletics op 21,09 meter.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022