MEDIAWATCH: Plaspilzaak rond ex-wereldkampioene Blaak roept veel vragen op

20 december 2022 03:43:12

MEDIAWATCH (AD) - Veertien jaar geleden testte Chantal Blaak positief op een verboden middel, zo vertellen verschillende bronnen aan het AD. Maar ze werd nooit geschorst. Wat er gebeurd is met de test, is een raadsel.

De eerste. De tweede. De derde. De vierde. De vijfde. Allemaal dragen ze een oranje shirt. Het WK voor studenten in Nijmegen op 25 mei 2008 is een Nederlands feestje. Elise van Hage wint, ene Annemiek van Vleuten - net afgestudeerd in de epidemiologie - wordt derde, voor Loes Markerink en Iris Slappendel. Na afloop spreekt het hele podium dezelfde taal. Maar wat niemand op dat moment weet, is dat de winnares van het zilver volgens bronnen bij de dopingcontrole een plas inlevert met een verboden middel erin. Haar naam: Chantal Blaak.

Furosemide zou het middel zijn waarop ze wordt betrapt. Het is een plasmiddel, een vochtafdrijvend medicijn dat onder meer wordt gebruikt bij nierfalen en hartoedeem, maar het staat op de dopinglijst omdat het kan werken als maskeringsmiddel voor andere verboden producten. De sanctie die er in 2008 voor wordt uitgedeeld, is niet bepaald mild: diskwalificatie en een schorsing van twee jaar. Tegenwoordig is dat zelfs vier jaar.

MediaWatch (Disclaimer)

ANP MediaWatch is alleen een signaleringsdienst. Het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Tip het ANP. Bel naar 070 - 41 41 411 of mail naar mediawatch@anp.nl

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2022