Vier jaar dopingschorsing geëist tegen voetballer Pogba (3)

7 december 2023 13:08:07

N i e u w bericht, meer informatie na 3e alinea, met oa loopbaan Pogba

ROME (ANP/AFP) - Tegen de Franse voetballer Paul Pogba is een schorsing van vier jaar geëist wegens overtreding van de dopingregels. Dat heeft een bron rond zijn club Juventus bevestigd na vragen van het Franse persbureau AFP. De Franse international is al sinds september voorlopig geschorst nadat hij positief had getest op testosteron, een verboden spierversterkend middel.

Dat gebeurde bij een dopingcontrole na afloop van het duel met Udinese, in augustus in het openingsweekeinde van de competitie in de Serie A. In oktober werd die uitslag bevestigd bij de contra-expertise. Pogba (30) was in het door Juve met 3-0 gewonnen duel wisselspeler en kwam niet in het veld.

Het Italiaanse antidopingbureau heeft donderdag een verzoek ingediend voor een schorsing van vier jaar. "Ik kan bevestigen dat we deze kennisgeving van de antidopingautoriteit hebben ontvangen", aldus de bron aan AFP. Eerder hadden Italiaanse media er al over geschreven.

Met een schorsing van vier jaar dreigt voor de 91-voudig international van Frankrijk het einde van zijn loopbaan. Pogba keerde in 2022 terug bij Juventus, de club die hij in 2016 had verruild voor Manchester United. Met die transfer was toen 110 miljoen euro gemoeid, waarmee hij een tijdje als duurste voetballer ter wereld gold. Tot Neymar een jaar later door Paris Saint-Germain werd overgenomen van FC Barcelona.

Door blessures kwam hij in Turijn de afgelopen anderhalf jaar amper aan spelen toe. Vorig jaar noteerde hij zes optredens in de Serie A. Dit jaar kwam hij, nog voor de positieve test bekend was, tot twee invalbeurten.

Volgens Pogba is de positieve test te wijten aan een voedingssupplement dat hem door een dokter in de Verenigde Staten werd voorgeschreven. Hij zou een schikkingsovereenkomst - schuld bekennen en een schorsing van twee jaar - geweigerd hebben, waardoor hij nu voor het Italiaans antidopingtribunaal moet verschijnen. Daar riskeert hij de maximumstraf van vier jaar.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2023