Kunstschaatsster Valieva 4 jaar geschorst en is gouden plak kwijt (3)

29 januari 2024 15:41:21

N i e u w bericht, reactie Russisch Olympisch Comité in 6e alinea

LAUSANNE (ANP/AFP) - Het hof van sportarbitrage CAS heeft kunstschaatsster Kamila Valieva voor vier jaar geschorst. De straf gaat in vanaf 25 december 2021. De 17-jarige Russin raakt alle titels kwijt die ze sindsdien heeft gewonnen, inclusief de gouden medaille bij de landenwedstrijd van de Olympische Spelen van Beijing.

Valieva testte in december 2021 positief tijdens de Russische nationale kampioenschappen, maar het resultaat werd pas op 8 februari 2022 bekendgemaakt, een dag nadat ze met het Russische team de landenwedstrijd had gewonnen op de Spelen in Beijing. In die wedstrijd maakte ze als eerste kunstrijdster een viervoudige sprong. Na een spoedzitting door het CAS mocht ze, hangende het onderzoek, in Beijing ook op het individuele toernooi uitkomen.

De disciplinaire commissie van het Russische antidopingagentschap (Rusada) kwam maanden later tot een uitspraak in de dopingzaak. Valieva had een overtreding begaan waarvoor ze "geen schuld of nalatigheid" droeg en om die reden werd ze niet bestraft. Het mondiale antidopingbureau WADA en de internationale schaatsunie ISU vochten die uitspraak aan bij het CAS. Ook WADA eiste een schorsing van vier jaar.

Het Kremlin hekelde de uitspraak van het CAS en noemt het een "politieke beslissing" om Valieva voor vier jaar te schorsen. "Natuurlijk, zijn we het er niet mee eens. Vanuit mijn oogpunt is het politiek gemotiveerd", zei regeringswoordvoerder Dmitry Peskov tegen Russische persbureaus.

WADA reageerde positief op het nieuws van de schorsing. "Doping verstrekken aan kinderen is onvergeeflijk", reageerde WADA in een verklaring, waarin ze ook oproepen tot actie tegen doktoren, coaches en andere stafleden van wie wordt vastgesteld dat ze prestatiebevorderende middelen toedienen aan minderjarige atleten. "WADA wil regeringen aansporen om wetgeving in te voeren die het verstrekken van doping aan minderjarigen een strafbare daad maakt, zoals sommige landen al hebben gedaan."

Het Russisch Olympisch Comité (ROC) zei "dat de beslissing liet zien dat oorlog is verklaard aan de Russische sport en dat daarbij alle middelen geoorloofd zijn". "De beslissing van het CAS is negatief, maar het is al lang onmogelijk om te rekenen op objectiviteit en onpartijdigheid van deze internationale structuren", aldus het ROC in een verklaring.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024