IOC kent goud van Valieva toe aan Amerikaanse kunstschaatsers (3)

30 januari 2024 08:58:39

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea, met bronzen plek voor Rusland

NEW YORK (ANP) - De gouden olympische medaille die de Russische kunstschaatsers zijn kwijtgeraakt door de schorsing van Kamila Valieva, gaat naar de Verenigde Staten. Het Internationaal Olympisch Comité heeft dat laten weten aan het Amerikaanse olympisch comité.

De Amerikaanse kunstschaatsbond plaatste op X een foto van het team met daarbij de gouden plak. "We zijn bijzonder trots op onze olympisch kampioenen van 2022", meldde de bond, om daarna alle namen van de schaatsers te noemen.

Het hof van sportarbitrage CAS bracht maandag, twee jaar na de Winterspelen van Beijing, het vonnis in de geruchtmakende dopingzaak van Valieva naar buiten. Ze is voor vier jaar geschorst. De straf is met terugwerkende kracht ingegaan vanaf 25 december 2021. De inmiddels 17-jarige Russin raakt alle titels kwijt die ze sindsdien heeft gewonnen, inclusief de gouden medaille bij de landenwedstrijd van de Spelen in Beijing.

Valieva testte in december 2021 als 15-jarige positief tijdens de Russische nationale kampioenschappen, maar het resultaat werd pas op 8 februari 2022 bekendgemaakt, een dag nadat ze met het Russische team de landenwedstrijd had gewonnen. De medaille-uitreiking van de landenwedstrijd ging door de affaire niet door.

Het IOC liet in een verklaring weten dat het blij is dat de dopingzaak afgelopen is. "Het IOC is nu pas in staat de medailles uit te reiken. We leven mee met de sporters die twee jaar moesten wachten op de einduitslag van hun wedstrijd."

De internationale schaatsunie ISU liet na herziening van de resultaten weten dat het Russische team nog wel recht heeft op de bronzen medaille. Na het schrappen van de resultaten van Valieva hield de ploeg precies genoeg punten over voor de derde plaats in de eindstand van de landenwedstrijd.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2024