UCI laat claim op Rasmussen vallen (2)

28 oktober 2010

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

RIJSWIJK (ANP) - Na Aleksandr Vinokoerov hoeft ook Michael Rasmussen een door de internationale wielerbond UCI opgelegde geldboete ter waarde van een jaarsalaris niet te betalen. Het internationaal sporttribunaal CAS achtte de boete voor Vinokoerov juridisch niet rechtsgeldig. UCI-baas Pat McQuaid bevestigde tegenover het Deense TV2sport dat ook de claim op Rasmussen vervalt.

De UCI wilde van beide renners een jaarsalaris vorderen omdat zij in 2007 de dopingregels hebben overtreden. Volgens de UCI hadden beiden daarvoor een verklaring ondertekend waarin de boete als strafmaat was opgenomen. De UCI heeft, zo liet een woordvoerder weten, de regels per 1 januari 2009 aangepast. Renners die na die datum betrapt zijn kunnen wel rekenen op een boete die, afhankelijk van de overtreding, kan oplopen tot 70 procent van het jaarsalaris.

Volgens de UCI-woordvoerder komt daarom Thomas Dekker die in de zomer van 2009 bij een hertest werd betrapt wel in aanmerking voor een geldboete, net als bijvoorbeeld de Italiaan Danilo Di Luca. De Nederlander mag vanaf 1 juli 2011 weer fietsen, maar zal dan eerst een bedrag moeten overmaken naar de wielerbond. Advocaat Hans van Oijen kon donderdag niet zeggen of Dekker gaat aanvoeren dat de geteste urinestaal uit 2007 was. ,,Ik ga dit met mijn cliënt bespreken'', aldus Van Oijen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010