UCI overweegt nachtelijke dopingtest (2)

29 oktober 2010

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, met reactie Van Houwelingen

PARIJS (ANP/AFP) - De internationale wielerfederatie UCI neemt de aanbevelingen van waarnemers van het wereldantidopingagentschap (WADA) in overweging. Die raadden donderdag aan om renners tijdens de Ronde van Frankrijk voortaan ook 's nachts op doping te controleren.

,,De UCI zal het verslag grondig bestuderen om te zien of de uitvoering daarvan mogelijk, haalbaar en noodzakelijk is", zei UCI-woordvoerder Enrico Carpani vrijdag.

Waarnemers van de WADA presenteerden donderdag een rapport dat zij hebben gemaakt op basis van ervaringen in de Ronde van Frankrijk van afgelopen zomer. De UCI had de waarnemers uitgenodigd om tijdens het evenement de test van de federatie te beoordelen.

De waarnemers beoordeelden het het anti-dopingbeleid van de UCI als goed, maar bepaalden dat controles meer baat zouden hebben bij een agressievere en minder voorspelbare strategie.

De Rabowielerploeg heeft officieel nog geen standpunt ingenomen over de kwestie, maar ploegleider Adri van Houwelingen denkt zelf dat er vreemde situaties kunnen optreden als renners rond twee uur 's nachts uit hun bed gelicht worden. ,,Het lijkt mij dat je op zijn minst een goede aanleiding moet hebben, wil je een renner op dat tijdstip uit zijn bed halen. Ik vraag me alleen wel af hoe dat bij andere sporten gaat."

Volgens de ploegleider moeten renners nu ook al 24 uur per dag beschikbaar zijn voor dopingcontroles. ,,Contador is tijdens de Tour ontzettend vaak gecontroleerd. Uiteindelijk is hij op één voorvalletje gepakt. Ik denk niet dat het had uitgemaakt als ze hem ook 's nachts hadden gecontroleerd. Dan ligt hij gewoon te slapen en dat is trouwens het beste wat hij op dat moment kan doen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010