Arrestaties in Spaanse dopingzaak (3)

9 december 2010

N i e u w bericht, Pascua ook trainer Adrienne Herzog, vierde alinea

MADRID (ANP/RTR) - De Spaanse politie heeft donderdag een aantal arrestaties verricht in een dopingzaak. Tijdens 'Operación Galgo' is onder anderen Cesar Perez, coach van langeafstandloopster Marta Dominguez, aangehouden. De atlete werd in 2009 wereldkampioene op de 3000 meter steeplechase.

De 35-jarige Dominguez. die in 2001 en 2003 de mondiale titel pakte op de 5000 meter, meldde zich zelf in haar Noord-Spaanse woonplaats Palencia bij de politie. Ze werd gespot toen ze het bureau binnenging. Ze zou daar moeten blijven totdat een onderzoeksrechter heeft beslist over haar situatie. Een zegsman van de Guardia Civil bevestigde dat er een 'operacion' gaande is maar gaf geen details.

Een woordvoerder van de rechtbank meldde dat in de persoon van Manuel Pascua Piqueras nog een andere coach is ingerekend en dat er overal in het land huiszoekingen zijn gedaan bij artsen, trainers en atleten, onder wie Dominguez. De atlete slaat het seizoen 2011 wegens zwangerschap overigens over.

De ingerekende Pascua begeleidt sinds begin 2009 ook de Nederlandse atlete Adrienne Herzog, die hoog opgeeft over de meest gelauwerde Spaanse atletiektrainer. Herzog, die vrijdag naar Albufeira voor de EK cross reist, liet donderdag via haar twitteraccount weten diep bedroefd te zijn. ,,Ik kan niet zeggen hoe verdrietig deze dag was en hoeveel stress dit in Spanje oplevert. Ik moet echt proberen rust te vinden. Ik ben blij met de mensen om me heen. Die helpen me rust te vinden'', schreef de Nederlandse atlete.

Ook Jose Luis Blanco, winnaar van brons bij de EK op de 3000 meter steeplechase, behoort tot de verdachten. Tegen hem loopt al een onderzoek wegens mogelijke doping. Hij ontkent iets onreglementairs te hebben gedaan.

De Spaanse atletiekfederatie (RFEA) en de nationale sportraad (CSD) konden geen nadere informatie geven over de zaak. De RFEA liet slechts weten dat alle topatleten dit jaar verscheidene keren op doping zijn getest en dat ze altijd hebben meegewerkt aan de strijd tegen het gebruik van verboden middelen en methoden in de sport.

,,Je moet respecteren dat iemand onschuldig is totdat het bewijs van het tegendeel is geleverd'', aldus de verklaring van de bond. ,,Als dat gebeurt zal de RFEA iedereen die tijdens wedstrijden of in de voorbereiding daarop positief wordt bevonden, straffen conform de geldende regels.''

De krant El País meldde dat de omstreden arts Eufemiano Fuentes, bekend van zijn betrokkenheid bij de affaire Operación Puerto, eveneens door de politie is bezocht. Ook viel de naam van voormalig mountainbiker Alberto Leon.

Vogens bronnen binnen het openbaar ministerie zijn er donderdag in totaal veertien mensen aangehouden voor ondervraging. Bij de invallen zijn onder meer zakken bloed, benodigdheden voor transfusies en ,,in de sport verboden middelen'' in beslag genomen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010