Van Gelder maakt het zichzelf moeilijk (2)

10 december 2010

N i e u w e samenvatting, met reactie KNGU in laatste alinea

AMSTERDAM (ANP) - Alle dopingtests waren negatief, maar toch bekende Yuri van Gelder vlak voor de wereldkampioenschappen in oktober aan de turnbond KNGU dat hij cocaïne had gebruikt. De ringenspecialist deed dit alleen om zich te kunnen terugtrekken uit het toernooi. Die valse bekentenis, die de turner vrijdag naar buiten bracht, kan echter wel grote gevolgen hebben voor zijn verdere loopbaan als topsporter.

Op 12 oktober, vier dagen voor de start van de WK, vertelde Van Gelder cocaïne te hebben gebruikt en sprak hij met de turnbond af dat die bekentenis binnenskamers zou blijven. Topsportmanager Hans Gootjes en bondsvoorzitter Jos Geukers maakten die dag dan ook bekend dat de wereldkampioen van 2005 om 'medische redenen van persoonlijke aard' niet meedeed aan de WK. Een dag later belegden beide bestuurders echter een persconferentie waarin het vermeende cokegebruik van Van Gelder openbaar werd. Die ochtend heeft Van Gelder op verzoek van de KNGU nog een dopingtest ondergaan die negatief bleek.

Van Gelder zei cocaïne te hebben gebruikt omdat hij de druk niet aan kon. ,,Het leek wel of er flatgebouwen op mijn rug stonden. Zo veel druk voelde ik. Ik was daardoor mijn lichaam ook aan het overbelasten." Ahoy in Rotterdam was ook de plek waar Van Gelder in 2009 positief werd getest met een jaar schorsing als gevolg. ,,Alles van toen flitste weer door mijn hoofd. Ik was er gewoon fysiek en mentaal niet klaar voor."

Zijn valse bekentenis was op zijn minst onhandig, geeft Van Gelder toe. ,,Het is erg stom dat ik dat heb gedaan, maar ik kon voor mijn gevoel niet anders. Ik wilde zo snel mogelijk daar weg. Dit was het makkelijkste om te zeggen." De 'Lord of the Rings' is woedend dat de turnbond de inhoud van het vertrouwelijk gesprek naar buiten heeft gebracht. ,,Dat voelde als een mes op mijn keel. Ik was helemaal van de kaart."

Of Van Gelder een juridische procedure begint tegen de turnbond, die vrijdag niet wilde reageren op zijn uitspraken, is nog onduidelijk. ,,We zijn in gesprek en dat ziet er veelbelovend uit. Ze hebben begrip voor het standpunt van Yuri", aldus zijn advocaat Cor Hellingman. Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF is bemiddelaar in die gesprekken.

Het wel of niet aanspannen van een rechtszaak is grotendeels afhankelijk van sponsoren. Verlies van geldschieters zou een schadeclaim bij de turnbond rechtvaardigen. Het kamp-Van Gelder is met Lotto, dat eerder aangaf te willen stoppen, in gesprek. Sportkledingmerk Quick is hem trouw gebleven. ,,Maar er zijn ook potentiële sponsors afgehaakt", aldus Van Gelder. De geboren Waalwijker wil zich eigenlijk het liefste weer focussen op het turnen. ,,Ik ben fit genoeg om aan wedstrijden mee te doen, maar dat kan nu nog niet. Ik wil toch voor Nederland blijven uitkomen. Ik ben beschadigd, maar geen slachtoffer."

Of Van Gelder volgend jaar weer aan wedstrijden kan deelnemen, is de vraag. Voorzitter Jos Geukers van de KNGU zei vrijdagavond in een reactie dat er nog heel wat moet gebeuren voor Van Gelder weer aan wedstrijden toekomt. ,,Er is van beide kanten gezegd dat er een vertrouwensbreuk was. Dat maakt het natuurlijk moeilijk om die schade weer te repareren.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2010